Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-28 13:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/brittiska-regeringen-anklagas-for-klimathyckleri-total-katastrof/

Världen

Brittiska regeringen anklagas för klimathyckleri: ”Total katastrof”

Miljöorganisationer anklagar Storbritanniens regering för hyckleri, den har lovat att minska utsläppen men valde att inte försöka stoppa en kolgruva i nordvästra England. Arkivbild.
Miljöorganisationer anklagar Storbritanniens regering för hyckleri, den har lovat att minska utsläppen men valde att inte försöka stoppa en kolgruva i nordvästra England. Arkivbild. Foto: Ryan C. Hermens/AP

Storbritanniens regering anklagas för hyckleri. Den har inte försökt stoppa en kontroversiell kolgruva – samma år som landet är värd för klimatkonferensen COP26 och lovat minska utsläppen.

”Det här beslutet är en total katastrof för våra barns framtid och ett stort steg bakåt i kampen mot klimatförändringarna”, skriver parlamentsledamoten Tim Farron på Twitter.

Lokalpolitiker i grevskapet Cumbria i nordvästra England godkände gruvplanerna i oktober. I ett utkast från företaget West Cumbria Mining Company syns en svart futuristisk anläggning mitt bland åkrar och mindre orter. Kolet ska utvinnas från botten av Irländska sjön och användas för ståltillverkning. Regeringen hade på torsdagen kunnat hindra processen, men valde att inte göra det – ett beslut som får skarp kritik.

Tim Farron, parlamentsledamot för Westmorland och Lonsdale och exledare för Liberaldemokraterna, har försökt stoppa planerna och skriver på Twitter: ”Det är fullständigt hyckleri från den konservativa regeringen som ena minuten påstår att den bryr sig om att skydda vår miljö, och nästa ger grönt ljus för en underjordisk kolgruva.”

https://twitter.com/timfarron/status/1346836809700016134?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1346836809700016134%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.bbc.com%2Fnews%2Fuk-england-cumbria-55561852

Flera miljöorganisationer delar Farrons åsikt, bland annat Greenpeace. Tony Bosworth på Friends of the Earth säger till The Guardian att regeringen visar upp en ”häpnadsväckande inkonsekvens”. Han hänvisar till den gruva i Northumberland som stoppades förra året på grund av att den inte var ”miljövänlig”.

Cumbriagruvan är den första nya underjordiska kolgruvan i Storbritannien på 30 år. Kritikerna går hårt åt regeringen – som 2019 utlyste klimatnödläge och har antagit nollmål för utsläpp till 2050 – som i november är värd för klimattoppmötet COP26. Politikerna hycklar, anser de.

– Globalt ledarskap under en klimatkris innebär att lämna kolet i marken, där det hör hemma, säger Bosworth.

Bolaget hävdar att anläggningen kommer att vara klimatneutral. Miljöprofessorerna Rebecca Willis och Mike Berners-Lee på Lancaster University beräknar att 8,4 miljoner ton koldioxid kommer att släppas ut varje år. Det motsvarar ungefär utsläppen från en miljon hushåll, rapporterar tidningen.

West Cumbria Mining väntar nu på ett slutgiltigt godkännande. Företaget uppger att det kommer att skapas 500 jobb samt att det ska betala pengar till en lokal samhällsfond i tio år. Gruvan ska enligt planerna stängas 2049.

Regeringen skriver i ett uttalande att dess policy är att inte lägga sig i beslut som tas lokalt av personer på plats som bäst vet förutsättningarna.

Ämnen i artikeln

Klimatet
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt