Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-28 18:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/brittiska-varianten-pa-flera-forskolor-i-danmark/

Världen

Brittisk expertgrupp varnar för svårare sjukdom av virusvariant

Niklas Arnberg, professor och virolog vid Umeå universitet är försiktig i sin tolkning av brittiska expertgruppens varning.
Niklas Arnberg, professor och virolog vid Umeå universitet är försiktig i sin tolkning av brittiska expertgruppens varning. Foto: Mattias Pettersson/Umeå universitet

En tung expertgrupp varnar nu för att den brittiska varianten av coronaviruset kan ha ett samband med svårare sjukdom.

– Det kan vara så att viruset under en period tjänar på att bli effektivare på att infektera oss. Över tid brukar de dock bli mindre dödliga, säger Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet.

Det är den expertgrupp som ger den brittiska regeringen råd i frågor kring coronaviruset som publicerar en rapport om hur den brittiska varianten B117 påverkar människor.

Expertgruppen, Nervtag, skriver i rapporten att man hittills inte sett något samband mellan B117 och svårare sjukdom. Men nya analyser ger nu en delvis annan bild:

”Flera nya analyser ger dock en samstämmig bild när det gäller svårare sjukdomsförlopp bland personer som smittats med B117 jämfört med personer som smittats av andra varianter av viruset”, skriver gruppen i sin rapport och tillägger:

”Baserat på dessa analyser finns det en realistisk möjlighet att infektioner av B117 är associerade med en förhöjd risk att avlida jämfört med andra virusvarianter.”

Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet och ordförande för Svenska sällskapet för virologi, är försiktig i sin tolkning av expertgruppens varning. Det som nu händer kan vara en normal utveckling av viruset som tillfälligt kan betyda att viruset ger andra effekter:

– Under en period då ett virus anpassar sig till människor kan viruset tjäna på bli effektivare på att infektera oss. Ju mer virus vi har i våra luftvägar desto smittsammare blir vi och kan på så sätt sprida viruset till flera. Det gör att det finns en risk för att vi kan bli något mer sjuka under en period. Men över längre tid brukar virusen bli mindre dödliga, säger han.

Den brittiska virusvarianten B117 har tagit sig in på flera förskolor i Danmark, skriver danska TV2. Detta har medfört att samtliga barn och vuxna på förskolan Rudolf i Köpenhamn och förskolan Sommerlyst i Helsingørs kommun tvingades stänga på måndagen och tisdagen.

I torsdags stängdes två av fyra förskolor i Sorø sedan medarbetare testats positivt för B117, skriver TV2. Också tre andra anställda och två barn har insjuknat.

Under måndagen stängdes även alla förskolor och skolor i Kolding efter beslut av den danska regeringen. En stor del av smittspridningen i Koldings kommun kommer från skolor och förskolor, skriver TV2.

B117 beskrivs som en variant som inger oro av Statens Serum Institut, SSI. SSI flaggade i slutet av förra veckan också för ännu en variant som är viktig att hålla uppsikt över, skriver SSI på sin webbplats.

måndagen redovisade de danska myndigheterna ytterligare fem dödsfall till följd av covid-19 det senaste dygnet. Hittills har 2.343 personer avlidit sedan pandemin inleddes och totalt har drygt 208.000 personer smittats. 254 personer vårdas på sjukhus.

Ämnen i artikeln

Danmark
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt