Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-28 10:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/brittiskt-stopp-for-flyg-fran-sydamerika-och-portugal/

Världen

Brittiskt stopp för flyg från Sydamerika och Portugal

Gränskontrollen på Heathrow i London.
Gränskontrollen på Heathrow i London. Foto: Ben Fathers/AFP

Brittiska myndigheter stoppar nu alla flyg från Sydamerika och Portugal. Åtgärden kommer sedan en ny variant av coronaviruset upptäckts hos brasilianska resenärer i Japan som befaras kunna göra de vaccin som utvecklats mindre effektiva.

Samtliga direktflyg till Storbritannien från Brasilien, Argentina, Bolivia, Chile, Colombia, Ecuador, Franska Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Surinam, Uruguay och Venezuela ställs in från och med klockan 05 på fredagen svensk tid.

Läs mer: Över tiotusen dödsfall i Sverige

Även Portugal och Kap Verde sätts upp på britternas svarta lista, på grund av deras nära relation till Brasilien.

Därtill måste alla britter som återvänder från något av dessa länder isolera sig i tio dagar för att minska risken för spridning av den nya brasilianska variant av coronaviruset som upptäckts.

– Vi vet ännu inte säkert, men risken är något högre för att den brasilianska varianten kan skilja sig åt vad gäller immunsystemets reaktion, sa landets hälsoansvarige Sir Patrick Vallance i brittisk tv i onsdags.

Det var i söndags som Japans hälsoministerium slog larm om att de upptäckt en ny variant av coronaviruset hos fyra brasilianska resenärer från delstaten Amazonas, vars huvudstad Manaus är svårt utsatt för covid-19.

En studie uppskattade i höstas att 76 procent av befolkningen i Manaus hade haft covid-19 i oktober förra året, skriver The Telegraph. I december ökade dock antalet insjuknade kraftigt i staden, och situationen på sjukhusen i Manaus är nu kritisk.

Forskare försöker förstå om den nya variant som upptäckts kan undgå immunsystemet enklare och därmed orsaka en andra infektion.

Premiärminister Boris Johnson sa i onsdags att han är ”mycket oroad” av det han fått höra om den nya varianten, inte minst eftersom det finns en risk att den kan påverka de nya vaccinens effektivitet. Oppositionen i Labour har krävt inresestopp från Brasilien i flera dagar.

Åtgärderna kommer samtidigt som Storbritannien på måndag i nästa vecka inför ett generellt krav på negativt covidtest högst 72 timmar före ankomst till landet.

Sedan i december har Brasilien och ett antal andra länder i Sydamerika infört stopp för flyg från Storbritannien, på grund av den nya brittiska varianten av viruset.

Storbritannien har sedan i julas också infört inresestopp från Sydafrika på grund av den nya variant som upptäckts där.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt