Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-14 10:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/brutalt-barnamord-nar-spanien-ater-oppnar-samhallet/

VÄRLDEN

Brutalt barnamord när Spanien åter öppnar samhället

Guardia civil söker i Santa Cruz hamn på Teneriffa på fredagen.
Guardia civil söker i Santa Cruz hamn på Teneriffa på fredagen. Foto: Europa Press/AP

Spanien skakas av ett brutalt mord på en sexårig flicka samtidigt som hennes syster saknas och även hon misstänks ha bragts om livet som en hämnd från pappan på sin fru. Mordet inträffade samtidigt som tio kvinnor mördats av sina män eller exmän på bara fem veckor.

Enligt spanska experter kan mordvågen ha sin förklaring i att kvinnor som behandlats illa av sina män nu försöker lämna dem då Spanien åter öppnar samhället och drar ned på restriktionerna.

Sedan de spanska myndigheterna började registrera könsrelaterat våld 2003 har 1.095 kvinnor och 41 barn dödats i samband med våld i hemmet, skriver The Guardian.

Det senaste mordet har orsakat protester runt om i landet sedan kroppen efter en sexårig flicka hittats på 1.000 meters djup i Atlanten. Flickan och hennes syster försvann i slutet av april, kidnappade av deras pappa, som i ett telefonsamtal med mamman meddelat att hon aldrig mer skulle få se något av barnen.

Sexåringen hittades i en sportväska som sänkts till botten med hjälp av ett ankare fem kilometer utanför Teneriffas kust. Flickans ettåriga syster saknas fortfarande men en liknande sportväska, som var tom, har bärgats i samma område av ett oceanografiskt forskningsfartyg utrustat med sonar.

Protesterna har varit omfattande med plakat med texten ”Om du rör en av oss så rör du alla” och den spanska regeringens ansvarige för att bekämpa könsrelaterat våld, Victoria Rosell, sa på fredagen till spansk radio, RTVE, att regeringen hade varnat för att den här typen av våld skulle komma fram i ljuset när pandemin gick mot sitt slut.

Och Rosell var tydlig med att våldet är kopplat till hur vissa män vill visa sin makt:

– Han är inte en galen mördare, han är en man som inte tolererar att kvinnor är fria och jämlika, detta är något vi måste bekämpa varje dag, sa Rosell bland annat.

Ämnen i artikeln

Spanien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt