Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-29 12:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/chefredaktor-for-stangda-apple-daily-i-hongkong-gripen/

VÄRLDEN

Chefredaktör för stängda Apple Daily i Hongkong gripen

Next Medias kontor genomsöks efter att Apple Dailys grundare, Jimmy Lai, gripits i augusti 2020.
Next Medias kontor genomsöks efter att Apple Dailys grundare, Jimmy Lai, gripits i augusti 2020. Foto: Isaac Lawrence/AFP

Den förre chefredaktören för den nedlagda tidningen Apple Daily har gripits av polis som ett led i tillslaget mot tidningen, som varit en del av den pro-demokratiska rörelsen i Hongkong. Chefredaktören anklagas liksom de tidigare gripna medarbetarna för brott mot Kinas säkerhetslagar och för samröre med främmande makt.

Det var på onsdagen som den förre chefredaktören greps, enligt medieuppgifter. Polisen har inte identifierat mannen, utöver att den som gripits är en 51-årig tidigare redaktör på tidningen, skriver Reuters.

Tidningens ägarbolag Next Digital har ännu inte kommenterat uppgifterna.

Apple Dailys sista nummer kom ut den 24 juni efter att polisen stormat redaktionen och gripit fem högt uppsatta chefer. De misstänks för att ha brutit mot Kinas säkerhetslag, och för att ha agerat i maskopi med utländska makter.

Tidningen anklagas av Kina för att ha publicerat ett 30-tal artiklar som strider mot lagen.

Apple Daily ägdes av den regimkritiske entreprenören Jimmy Lai genom mediebolaget Next Digital. I samband med tillslaget frystes företagets bankkonton.

Tabloiden innehöll både skvaller och regimkritiska artiklar, och var populär i Hongkong. Det sista numret gavs ut i en miljon exemplar.

Läs mer:

Pro-demokratiska Apple Daily läggs ned

DN Debatt: Världen kan inte längre passivt se på

Kinas ambassadör: ”Pressfriheten ger inte rätt att stå över lagen”

Ämnen i artikeln

Hongkong
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt