1 min 26 sek.
I Siversk bor större delen av befolkningen i källare, eftersom artilleribeskjutningen har varit intensiv i över ett halvår.
Oleksandr Kurinnyjs bostad är utkyld och han bor i köket tillsammans med en svartbrun valp.
Civila vid ukrainska fronten är övertygade: Alla har det lika illa som vi
Att leva under ständig beskjutning, utan kontakt med omvärlden, förändrar människan. Längs den ukrainska frontlinjen sprider sig konspirationsteorier. Snart har det gått ett år sedan den ryska invasionen. Det är inte bara infrastruktur som förstörs – människor i krig förändras.
Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.
Alla artiklar gratis till 30 april, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.
DN.se
Obegränsad tillgång till alla artiklar på DN.se
e-DN
Tidningen i digital version (Ingår första 30 dagarna)
DN.Prio
Dagligt nyhetsbrev med handplockad läsning
Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.
Bild 1 av 15”Jag får ofta samtal från anhöriga som säger att jag måste hämta ut deras gamla släktingar från fronten. När jag är framme säger gamlingarna: Vi far ingenstans. Nästa gång jag träffar dem har de flyttat ner i källaren eftersom huset fått en träff. Och säger fortfarande: Vi far ingenstans,” säger Vladislav Jozjikov.
Foto: Niklas Meltio
Bild 2 av 15Bachmut får dagligen in stora mängder humanitär hjälp. Det har också lett till kritik, eftersom det möjliggör att folk stannar i den livsfarliga staden.
Foto: Niklas Meltio
Bild 3 av 15På volontärmottagningarna i Ukraina får invånare i beskjutna städer möjlighet att ladda telefonerna och äta ett varmt mål mat. Här i Bachmut är mottagningarna alltid fulla – de flesta stadsbor lever i källaren och alla tvingas klara sig utan el, vatten och värme.
Foto: Niklas Meltio
Bild 4 av 15Ambulansföraren Vladislav Jozjikov (till höger) träffar volontärer vid en av volontärmottagningarna i Bachmut.
Foto: Niklas Meltio
Bild 5 av 15Halyna Fedortjenko (81) i Bachmut är pensionerad musiklärarinna. Hon är övertygad om att det är ukrainarna som skjuter på sin egen stad, en osanning som har tagit fart bland stadens invånare och upprepas överallt. Relationerna mellan de ukrainska soldaterna som försvarar staden och invånarna är ofta misstänksamma.
Foto: Niklas Meltio
Bild 6 av 15Före kriget jobbade Ihor som gruvarbetare. När gruvan stängdes ner flyttade han till Kiev för att arbeta som taxichaufför. Nu tänker han inte flytta någonstans. ”Det är lika illa i hela Ukraina”.
Foto: Niklas Meltio
Bild 7 av 15Ihor och Eleonora är glada över att bo i ett hus med vedspis. De har det betydligt bättre materiellt än många andra civila nära frontlinjen – Toretsk har elektricitet (även om den ofta stängs av) och beskjutningen är mycket mindre än i till exempel Bachmut. Men osäkerheten är stor. Frontlinjen kan när som helst flytta sig.
Foto: Niklas Meltio
Bild 8 av 15Sjuåriga Sasja har fått ett leksaksgevär i julklapp. Han går i skola på distans, men eftersom elektriciteten ofta stängs av i Toretsk går det inte alltid att hålla lektionerna.
Foto: Niklas Meltio
Bild 9 av 15I somras dog Oleksandrs hustru Tanja i en granatattack nere på gården. När han talar om det börjar han gråta.
– Vårt hus fick en träff. Jag var ute på gården och klarade mig utan en skråma, men Tanja som var inomhus fick ett stort sår som gick från knäet ända upp till höften. Hon dog senare på sjukhuset, säger den pensionerande svetsaren Oleksandr Kurinnyj (66). Hans enda sällskap nu är valpen Druzjok.
Foto: Niklas Meltio
Bild 10 av 15Vill ni ha te eller aladåb? undrar Oleksandr Kurinnyj. Bostaden i Siversk är utkyld. Huset träffades av artilleri i våras.
Foto: Niklas Meltio
Bild 11 av 15”Jag hugger ved varje dag för att elda i spisen”, säger Oleksandr Kurinnyj.
Foto: Niklas Meltio
Bild 12 av 15”Det är helt vanliga drönare vi använder, sådana som man kan köpa i affären. Man kan aptera dem med 40 mm:s handgranater”, säger Stas. Hans enhet får alla sina drönare av volontärer.
Foto: Niklas Meltio
Bild 13 av 15Systrarna Olha och Anastasia Lamonova i Siversk har egen brunn på gården. De säljer vatten, inklusive leverans med skottkärra, till hela kvarteret.
Foto: Niklas Meltio
Bild 14 av 15Vårt uppdrag är att predika kärlek och barmhärtighet, säger protopopen Oleh Krutjinin, som leder en gudstjänst i Siversk. ”Det här är inte mänsklighetens första krig, och tyvärr inte det sista.”
Foto: Niklas Meltio
Bild 15 av 15Kyrkan i Siversk är ouppvärmd, precis som resten av staden. Gudstjänsterna hålls nere i källaren. Alla församlingsmedlemmarna kan dock inte ta sig nerför den branta trappan till källaren där gudstjänsten hålls, många väntar uppe i kyrkan.
Foto: Niklas Meltio
Logga in på Dagens Nyheter
För att använda den här funktionen behöver du vara inloggad.