Created with Sketch. Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-09 12:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/costa-del-crime-kriget-mot-svenskarna-pa-spanska-solkusten/

Under operation ”Candinavia” har spanska myndigheter regelbundet publicerat bilder från sina tillslag mot brottsmisstänkta svenskar. Över 70 personer har gripits sedan slutet av 2018.

Costa del Crime – kriget mot svenskarna på spanska Solkusten

MARBELLA/MALAGA. På Solkustens turistorter pågår ett krig mot den organiserade brottsligheten. Över 70 svenska medborgare har hittills gripits.

DN har besökt Guardia Civils hemliga underrättelsecentral, pratat med misstänkta och träffat en av dem som hoppas kunna överlista polisen.

– Så länge folk behöver knark går businessen inte att stoppa, hävdar den internationelle smugglaren ”Chris” och visar upp ett paket färsk hasch från Marocko.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 13 Hamnen Puerto Banús i Marbella är mötesplats för såväl turister som förmögna båtägare.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 2 av 13 Namo Talani, 35, från Västerås. Dömd till 12 års fängelse för grovt narkotikabrott, grov narkotikasmuggling och medhjälp till försök till mord.
Foto: Polisen
Bild 3 av 13 Hamnkvarteren i Puerto Banús väster om Marbella. Solkustens mest populära turiststråk – och samtidigt mötesplats för många kriminella från Sverige.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 4 av 13 Mängder av efterlysta svenskar har genom åren försökt gömma sig undan rättvisan på Solkusten. I juni i år greps en 22-åring från Stockholm, misstänkt för inblandning i mordet på en 12-årig flicka i Hallunda.
Foto: Polisen
Bild 5 av 13 Genom olika förfrågningar får DN kontakt med en person som berättar att han försörjer sig på att agera mellanhand i haschaffärer. Mannen, som vi väljer att kalla ”Chris”, vittnar om att oro spritt sig i narkotikabranschen efter att tungt kriminella från Sverige etablerat sig på Solkusten.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 6 av 13 ”Chris” visar upp en provkaka med hasch som han precis fått av en av sina kontakter. ”Perfekt konsistens”, konstaterar han efter att ha brutit kakan på mitten.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 7 av 13 Åke Olofsson, bosatt på Solkusten sedan 90-talet, är en av många som bekymras över de svenska kriminellas framfart. ”Spanjorerna undrar vad som hänt med mönstersamhället Sverige”, säger han.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 8 av 13 Löjtnant Raúl Cabello leder den internationella delen av Guardia Civils underrättelseverksamhet. ”Samarbetet med Sverige fungerar snabbt och smidigt”, säger han till DN.
Foto: Lasse Wierup
Bild 9 av 13 Kapten Slim, som inte vill röja sitt fullständiga namn, är chef vid Guardia Civils underrättelseenhet i Sevilla. Sedan 2018 har över 200 narkotikaoperationer koordinerats härifrån.
Foto: Lasse Wierup
Bild 10 av 13 Kapten Juan Ruis Espíldora har en nyckelroll i jakten på de svenska kriminella som försöker smälta in bland turisterna på Solkusten. ”Svenskarna är ofta finansiellt starka, duktiga på krypterad kommunikation och väldigt våldsamma”, säger han.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 11 av 13 I februari i år slår Guardia Civil till mot en svenskägd fastighetsbyrå i köpcentrat Centro Plaza i Nueva Andalucia. Misstankarna mot ägaren och hans son gäller bland annat omfattande penningtvätt.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 12 av 13 En 44-årig narkotikahandlare från Stockholm (längst till höger) filmas av spansk polis i samband med ett möte i utkanten av Marbella.
Foto: Policia Nacional
Bild 13 av 13 Narkotikahandlaren ”Chris” berättar att det är goda tider inom haschbranschen. ”Det har aldrig varit en sån efterfrågan i Europa som nu”, säger han till DN och blickar mot Marocko där odlingen sker.
Foto: Beatrice Lundborg