Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-26 04:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/covidutbrott-kan-fa-katastrofala-foljder-i-nordkorea/

VÄRLDEN

Covidutbrott kan få katastrofala följder i Nordkorea

Desinfektionsmedel sprejas i en livsmedelsaffär i Nordkoreas huvudstad Pyongyang. Nordkorea har i veckan för första gången under pandemin bekräftat positiva fall i covid-19
Desinfektionsmedel sprejas i en livsmedelsaffär i Nordkoreas huvudstad Pyongyang. Nordkorea har i veckan för första gången under pandemin bekräftat positiva fall i covid-19 Foto: Kim Won Jin/AFP

Nordkorea har för första gången officiellt erkänt ett utbrott av covid i landet. Det är allvarligt i ett land där befolkningen är ovaccinerad och sjukvården är eftersatt. Hela landet har nu satts i lockdown.

Hur många fall det rör sig om framgår inte av rapporteringen i statliga medier. Däremot anges att det handlar om snabbt spridande omikron och att landet befinner sig i ett ”nationellt nödläge”.

Få tror att Nordkorea har varit covidfritt fram tills nu. Troligare är att diktaturen dolt omfattningen för omvärlden men att det utbrott som nu upptäckts är så allvarligt att det inte går att dölja. Att berätta om att smitta upptäckts kan dessutom vara ett rop på hjälp.

Nordkorea är nämligen ytterst dåligt rustat för snabbt spridande omikron. Trots erbjudanden om vaccin från både Världshälsoorganisationen WHO och Kina har landet tackat nej. Det innebär att man står inför en prekär situation med låg immunitet kombinerat med en bräcklig sjukvård med få intensivvårdsplatser. Nordkorea behöver bara titta över gränsen till Sydkorea för att se hur snabbt omikron kan sprida sig. Där smittades en halv miljon om dagen i den senaste vågen i februari.

Desinfektionsmedel sprayas i en barnaffär i Nordkoreas huvudstad Pyongyang. Nordkorea har i veckan för första gången under pandemin bekräftat positiva fall i covid-19.
Desinfektionsmedel sprayas i en barnaffär i Nordkoreas huvudstad Pyongyang. Nordkorea har i veckan för första gången under pandemin bekräftat positiva fall i covid-19. Foto: KIM WON JIN

Nordkoreas politbyrå har nu meddelat att landet ska sättas i lockdown. Men exemplet Kina visar att omikron fortsätter att sprida sig trots hård nedstängning. I Shanghai har invånarna suttit isolerade i över en månad men viruset sprider sig ändå. I både Shanghai och Hongkong har det tydliggjorts att framför allt äldre och ovaccinerade blir allvarligt sjuka eller dör i viruset.

Allvaret i Nordkorea understryks av bilder från den styrande politbyråns möte i veckan. För första gången sedan pandemin bröt ut syns den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un bära munskydd. Vid tidigare möten har bara övriga medlemmar i politbyrån haft ansiktsmask på sig. Politbyrån skyller spridningen på landets smittskyddsmyndighet som kritiseras för att ha varit ”oförsiktig” och ”inkompetent” i sitt arbete mot viruset.

Nordkorea har lidit hårt av pandemin. Redan i början av utbrottet 2020 stängde man gränsen mot omvärlden. En följd blev att viktiga varor som vanligtvis kommer in via Kina uteblev. Dessutom är landets ekonomi hårt sargad av FN-sanktioner och naturkatastrofer som har försämrat skördarna. FN har flera gånger varnat för brist på mat och i ett ovanligt utspel erkände en förtvivlad Kim Jong-Un för drygt ett år sedan att den ekonomiska femårsplanen har misslyckats. Nu riskerar en lockdown och hårda restriktioner försämra tillgången på mat ytterligare.

Läs mer:

Nordkorea bekräftar första covidfallet

Nordkorea ökar antalet robottester

Ämnen i artikeln

Nordkorea
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt