Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-02 09:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/danmark-fasar-ut-agg-fran-hons-i-bur/

VÄRLDEN

Danmark fasar ut ägg från höns i bur

Om tolv år ska det inte finnas några burhönsanläggningar kvar i Danmark.
Foto: Marit Hommedal/TT

Nästa år blir det förbjudet att bygga nya burhönsanläggningar i Danmark – och om tolv år vill Danmark införa ett totalstopp för ägg från burhöns.

TT Text

Den som i dag har burhönsanläggningar får tolv år på sig att fasa ut verksamheten. Det innebär att förbjudet mot burägg införs först år 2035, rapporterar danska nyhetsbyrån Ritzau.

– Vi vill gärna fasa ut buräggen snabbast möjligt. Men vi tar hänsyn till de som har buräggsproduktion, säger livsmedelsministerns Rasmus Prehn (S).

Flera livsmedelskedjor i Danmark har redan tagit bort burägg ur sitt sortiment. 2010 utgjorde buräggen 61 procent av den totala äggproduktionen i Danmark. Förra året hade siffran sjunkit till knappt 13 procent, enligt officiell dansk statistik.

I dagsläget finns sju äggproducenter som håller hönor i bur.

Ämnen i artikeln

Danmark
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt