Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-19 14:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/danmark-omikron-kan-fa-slut-pa-pandemin-i-var/

VÄRLDEN

Danmark: Omikron kan få slut på pandemin i vår

Ströget i centrala Köpenhamn.
Ströget i centrala Köpenhamn. Foto: Johan Nilsson/TT

Flera danska experter tror att pandemin kan vara över om några månader. En av landets främsta smittskyddsexperter menar att Danmark kommer att utnyttja omikronvarianten för att ta sig ur pandemin.

– Jag förväntar mig att om man både är vaccinerad och blir smittad så kommer man att utveckla hyperimmunitet, säger professor Lone Simonsen.

Smittan har ökat kraftigt i Danmark sedan den nya virusvarianten omikron gjorde sitt intåg. Danska myndigheten Sundhedsstyrelsen betonar att deras huvudstrategi framöver är att inte överbelasta sjukvården.

I början av januari sade Tyra Grove Krause, chef vid den danska myndigheten Statens Serum Institut, att omikron kan ta landet ut ur pandemin så att danskarna kan få sina normala liv tillbaka om två månader. Varianten är mer smittsam men samtidigt mildare, vilket kommer att ge god immunitet bland befolkningen, menar hon.

– Omikron har kommit för att stanna, och den kommer att ge massiv smittspridning den kommande månaden. När det är över befinner vi oss på en bättre plats än innan, sade hon till danska TV2.

Tyra Grove Krause får stöd av Lone Simonsen, professor vid Roskilde universitet och ledare för forskningssenteret PandemiX Center.

– Jag förväntar mig att om du både är vaccinerad och blir smittad så kommer du att utveckla hyperimmunitet. Det kommer att ge ett robust och långvarigt beskydd mot nya virusvarianter i framtiden, säger hon till norska TV2.

Lone Simonsen är en av landets främsta smittskyddsexperter. Hon menar att Danmark kommer att använda sig av omikron för att ta sig ur pandemin och tror att landet kan komma att visa resten av världen vägen.

– Vi vet nu att alla troligen kommer att bli smittade de närmaste månaderna, så vi försöker att justera smittan så att den inte överbelastar sjukhusen.

Nyhavn i Köpenhamn.
Nyhavn i Köpenhamn. Foto: Fredrik Hagen/NTB/TT

Enligt Lone Simonsen sprider sig omikron snabbt i länder som Kanada, Storbritannien och Sydafrika samtidigt som risken för att hamna på sjukhus är betydligt lägre än om man är smittad av delta. Vaccinen har fortsatt effekt mot allvarlig sjukdom, inläggningar och död –därför försöker danskarna bara kontrollera spridningstempot. Hon menar att Danmark vill undvika stora folksamlingar som kan leda till superspridarhändelser, varför man kommer att fortsätta med munskydd inomhus på platser med många människor samt att begränsa folkmassor.

Lone Simonsen tror att pandemin kan vara över till våren om man låter smittan breda ut sig.

– Framöver ska vi leva med vinterepidemier av viruset som ska kontrolleras på samma sätt som vi hanterar säsongsinfluensa.

Lone Simonsen och hennes kollega Viggo Andreasen, lektor i matematisk epidemiologi vid Roskilde universitet, räknar med att hälften av alla danskar kommer att ha varit smittade av coronaviruset inom en månad. Det innebär att flockimmunitet kan bli aktuellt inom några månader.

– Vi börjar se slutet om en månad, säger Viggo Andreasen till danska TV2 Östjylland.

Enligt Andreasen står viruset på tröskeln till att bli endemiskt, att det finns bland befolkningen men är något man kan leva med.

Begreppet flockimmunitet har varit omdiskuterat under pandemin, men Lone Simonsen menar att det hela tiden har varit målet.

– Flockimmunitet är det enda sättet som epidemin kan sluta på. Om man ser på historiska pandemier så har alla antikroppar i blodet när de är klara. Det räknar vi också med kommer att ske här, säger hon till danska TV2 Östjylland.

Läs mer:

Nya cypriotiska virusvarianten ”deltakron” omtvistad

Ljusglimtar i Norden trots hög smittspridning

Ämnen i artikeln

Danmark
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt