Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-17 05:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/danmarks-tidigare-forsvarsminister-atalas-for-att-ha-avslojat-statshemligheter/

VÄRLDEN

Danmarks tidigare försvarsminister misstänks ha avslöjat statshemligheter

Claus Hjort Frederiksen.
Claus Hjort Frederiksen. Foto: Francis Dean/TT

Danmarks tidigare försvarsminister Claus Hjort Frederiksen misstänks för att ha brutit mot sin tystnadsplikt och för att ha avslöjat statshemligheter. Uppgifterna bekräftas av hans parti Venstre i ett kort pressmeddelande.

Claus Hjort Frederiksen har tidigare bekräftat att Danmark och USA samarbetar för att inhämta information från datakablar.

– Jag kan bekräfta att jag har delgivits misstanke enligt paragraf 109 i brottsbalken för att ha brutit mot gränserna för min yttrandefrihet. Jag har uttalat mig som riksdagsledamot i en politisk fråga, och jag har inget mer att tillägga för närvarande.

– Men jag skulle aldrig kunna drömma om att göra något som kan skada Danmark eller Danmarks intressen, säger Claus Hjort Frederiksen i ett pressmeddelande.

Enligt uppgifter till Danmarks Radio har Claus Hjort Frederiksen engagerat en försvarsadvokat tidigare i veckan.

Straffet för röjande av statshemligheter är upp till 12 års fängelse om det inte rör sig om en oaktsam gärning. Då är straffet upp till 3 års fängelse.

Sedan tidigare är den högste chefen för den militära underrättelsetjänsten Lars Findsen misstänkt för för landsförräderi. Enligt danska medier kan fallen hänga ihop och handla om intervjuer som Hjort Frederiksen och Findsen har gjort med medier.

Claus Hjort Frederiksen var Danmarks försvarsminister åren 2015-2019. Han har nyligen tillkännagett att han inte kommer att ställa upp för omval till folketinget. Det danska försvarsministeriet vill inte kommentera misstankarna mot honom.

Ämnen i artikeln

Danmark
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt