Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-19 16:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/danskt-fartyg-seglar-med-doda-pirater-ombord/

VÄRLDEN

Danskt fartyg seglar med döda pirater ombord

Den danska fregatten Esbern Snare har fyra döda pirater ombord. Här seglar fartyget i Medelhavet 2014.
Den danska fregatten Esbern Snare har fyra döda pirater ombord. Här seglar fartyget i Medelhavet 2014. Foto: Lars Magne Hovtun /Forsvaret/NTB

Fyra döda pirater hålls förvarade under däck på ett danskt militärfartyg. Kvarlevorna har följt med på seglats i Guineabukten i flera veckors tid då det inte står klart vad som ska ske med dem.

TT Text

De fyra afrikanska männen sköts ihjäl när det uppstod eldstrider mellan pirater och danska militärer den 24 november. Sedan dess har liken legat kvar ombord på den danska fregatten Esbern Snare.

En vecka efter striderna meddelade den danska försvarsmakten att kropparna placerats under däck efter en ”respektfull ceremoni” med fartygets präst.

Men vad som ska ske med kvarlevorna är ännu oklart. På lördagen, ytterligare några veckor senare, meddelar försvaret att det inte finns något nytt att säga. De danska försvars-, utrikes- och justitiedepartementen har samlats för överläggningar i frågan.

Ombord på Esbern Snare har besättningen fått psykologstöd, bland annat med anledning av de fyra döda männen i lasten, berättar den danska flottans näst högsta befäl Carsten Fjord-Larsen för tidningen Ekstra Bladet.

Efter drabbningarna i november togs fyra män till fånga. Tre av dem släpptes i fredags och eskorterades tillbaka till fastlandet. En fjärde man fördes till Danmark och har häktats misstänkt för mordförsök. Vid en fällande dom vill danska myndigheter att mannen ska sitta i fängelse i Kosovo, där Danmark hyr fängelseplatser.

Ämnen i artikeln

Danmark
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt