Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-05 18:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/darfor-branner-boskapsuppfodarna-upp-skogen-i-amazonas/

4 min 4 sek. Det pågår en huggsexa om Amazonas regnskog. Boskapsägare fruktar att Brasiliens president kan bli avsatt och passar på att skövla nu.
VÄRLDEN

Därför bränner boskapsuppfödarna upp skogen i Amazonas

PORTO VELHO. Det pågår en huggsexa om Amazonas regnskog. Boskapsuppfödarna ser Brasiliens president Jair Bolsonaro som sin bästa vän och fruktar att han snart kan bli avsatt. Många passar därför på att skövla så mycket de kan nu för att skapa mer betesmark.

– Mina oxar kan inte äta träd, säger boskapsuppfödaren Onei Rosatto.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 14 I utkanten av staden Porto Velho med en halv miljon invånare har regnskog skövlats och marken satts i brand. Enligt den vetenskapliga tidskriften Nature släpper nu Amazonas ut mer koldioxid än skogen binder. En brytpunkt är passerad.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 2 av 14 ”Jag tycker att Amazonas ännu inte är tillräckligt avverkad. Det finns fortfarande mycket att ta av. 97 procent av Amazonas är inte exploaterat. Det är mycket,” säger Onei Rosatto, ordförande för boskapsuppfödarnas organisation i Humaitá.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 3 av 14 Ett nyskövlat område vid Camutama, ett par mil norr om Porto Velho. Virket ligger och torkar i väntan på att sättas i brand och skapa betesmark för tjurar.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 4 av 14 En av Onei Rosattos tjurar är på rymmen. Rosatto sätter sig på hästryggen och rider iväg för att mota in oxen i hägnet. Hans marker omringas av regnskog.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 5 av 14 En lastbil med timmer fraktas iväg från det som kallas ”Oxvägen”, ett område i Amazonas där regnskog avverkas för att ge plats åt betande tjurar.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 6 av 14 I den lilla byn Princess, några mil sydväst om Porto Velho, går solen snart ner. Killarna som spelar fotboll jobbar på soptippen. Stora områden runt Princess är skövlade och har gett plats till betesmarker för tjurar.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 7 av 14 ”Amazonas framtid beror mycket på hur människorna på planeten agerar. Kommer de att äta mer kött och sojabönor som förstör Amazonas eller föredrar de att hålla planeten i balans. Vi som bor i Amazonas är beroende av hur andra människor agerar”, säger Neidinha Cardozo, ordförande för urfolksorganisationen Kanindé.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 8 av 14 Nyskövlat område ett par mil norr om staden Porto Velho. Virket ligger på torkning i solen inför att det ska sättas i brand.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 9 av 14 I byn Princess har mamma Daiane med dottern Stéfany, 2, cyklat ner till fotbollsplanen för att kika på killarna som kickar boll i solnedgången. Stora områden runt byn är avverkade och har ersatts av betesmarker.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 10 av 14 Influenserna från USA är påtagliga i byn Nova Califórnia. Ägaren till shoppingcentret har placerat ut en kopia av frihetsgudinnan intill sin affärsrörelse.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 11 av 14 Sågverksägaren Valdir Capelaso.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 12 av 14 Valdir Capelasos sågverk i Nova Califórnia.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 13 av 14 Richard Lopez är migrant från Venezuela och är tvingad att jobba på sågverket. Han tycker det är galenskap att skövla regnskogen.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 14 av 14 Intill vägen Lineha 32, ett par mil öster om Porto Velho är ett stort område av regnskogen skövlad och satt i brand. Enligt den vetenskapliga tidskriften Nature släpper nu Amazonas ut mer koldioxid än skogen binder.
Foto: Lotta Härdelin