Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-29 09:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/david-forst-i-varlden-att-fa-hjarta-fran-gris-inopererat/

VÄRLDEN

David först i världen att få hjärta från gris inopererat

59 sek. – Det fungerar och det ser normalt ut. Vi är förtjusta, men vi vet inte vad som händer i morgon. Det här har aldrig gjorts förut, säger läkaren Bartley Griffith.

En 57-årig man med en livshotande hjärtsjukdom har fått ett hjärta från en gris inopererat. Det är första gången en sådan här operation lyckas.

– Det var antingen att dö eller göra den här transplantationen, säger David Bennett till New York Times.

Den åtta timmar långa operationen ägde rum i Baltimore, USA, i fredags och på måndagen mådde patienten fortfarande bra, uppger läkare på University of Maryland Medical Center.

– Det skapar puls, det skapar tryck, det är hans hjärta, säger läkaren Bartley Griffith som är chef för hjärttransplantationsprogrammet vid sjukhuset.

– Det fungerar och det ser normalt ut. Vi är förtjusta, men vi vet inte vad som händer i morgon. Det här har aldrig gjorts förut.

Han fortsätter:

Men prognosen för patienten David Bennett är osäker. Han är fortfarande ansluten till samma hjärt-lung-maskin som höll honom vid liv före operationen, även om läkarna tror att de snart kan koppla bort honom från apparaten. Samtidigt övervakar de honom för att uppmärksamma tecken på att kroppen stöter bort hjärtat.

– Jag vet att det är en chansning, men det är min sista chans, säger David Bennett om operationen.

David Bennett (mitten) tillsammans med sin familj på ett nöjesfält 2014.
David Bennett (mitten) tillsammans med sin familj på ett nöjesfält 2014. Foto: David Bennett Jr/AP

Förra året fick drygt 40 000 amerikaner transplanterade organ, av dem fick över hälften njurar och cirka 3 817 hjärtan. Samtidigt råder akut brist på organ och varje dag dör omkring tolv personer medan de väntar i kön.

De senaste tio åren har utvecklingen för att ta fram grisar, vars organ inte stöts bort av människokroppen, accelererat genom gen- och kloningsteknologi. För några månader sedan lyckades kirurger i New York fästa en njure från en genmodifierad gris i en hjärndöd person.

Forskare hoppas att det i framtiden inte ska råda brist på organ för de som är i behov av nya.

– Det här är en banbrytande händelse. Dörrar börjar öppna sig och det kommer att leda till, tror jag, stora förändringar i hur vi behandlar organsvikt, säger David Klassen vid Förenade nätverket för organdelning.

Läs mer:

Fler drabbas av resistenta bakterier efter operationer utomlands

Studio DN: Att blöda eller inte – så blev mensen frivillig

Ämnen i artikeln

Hälsa
USA
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt