Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-18 13:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/de-rads-inte-fangelse-i-sin-kamp-mot-putin/

Världen

De räds inte fängelse i sin kamp mot Putin

SANKT PETERSBURG. Håller Ryssland på att få en politisk generation som vänder sig mot Putin? Unga människor som kan sina rättigheter och demonstrerar på gatorna.
Nätter i illaluktande häkten, säkerhetstjänsten som förföljer en på gatan, husundersökningar – inget skrämmer dem. Målet är att besegra Putin i val.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 8 Efter de här demonstrationerna och alla gripanden finns ett protesthumör bland väljarna. Det gäller att ta vara på det, säger Marina Matsapulina. Till höger Denis Lugovskij. Bägge har suttit av kortare fängelsestraff för att de har deltagit i demonstrationer mot Putinregimen.
Foto: Alexandr Belenkij
Bild 2 av 8 Demonstranter står i armkrok mot kravallpolisen i Moskva den 31 januari. Polisen uppträder ofta uttalat hotfullt mot demonstranterna för att skrämma dem till underkastelse.
Foto: Sergei Savostyanov/TT
Bild 3 av 8 Demonstranter omringas av kravallpolis i Moskva den 31 januari. Över femtusen människor över hela Ryssland greps den dagen.
Foto: Mihail Siergiejevicz/TT
Bild 4 av 8 – Putinregimen kommer att göra allt för att hindra oss. Vi får räkna med hårt motstånd, säger Marina Matsapulina och Denis Lugovskij. Bägge är medlemmar i det ultraliberala Libertarianska partiet och ställer upp i kommunalvalet i Sankt Petersburg i september.
Foto: Alexandr Belenkij
Bild 5 av 8 Den 23 januari hölls omfattade demonstrationer i Sankt Petersburg mot Putin i hans hemstad Sankt Petersburg.
Foto: Savva Prikhodyko/TT
Bild 6 av 8 På Aleksej Navalnyjs stab i Sankt Petersburg pågår jobbet med att hitta kandidater till höstens kommunalval. Vi vill hitta bra kandidater som kan vinna. Inte vem som helst, säger stabschef Irina Fatianova.
Foto: Alexandr Belenkij
Bild 7 av 8 – Vi har fått in 500 ansökningar om att bli volontärer under de senaste veckorna. Jag har aldrig varit med om något liknande. Det är en enormt viktig resurs eftersom vi behöver valobservatörer, säger Irina Fatianova, stabschef för Aleksej Navalnyj i Sankt Petersburg. 
Foto: Alexandr Belenkij
Bild 8 av 8 Aleksej Navalnyj sitter nu fängslad i två och ett halvt år. Bland sina anhängare har han vid det här laget en ikonisk status.
Foto: Alexandr Belenkij