Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-03 20:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/de-slass-om-presidentposten-i-republikanerna/

VÄRLDEN

De slåss om presidentposten i Republikanerna

Ron DeSantis och Donald Trump.
Foto: Chandan Khanna/AFP, Brendan Smialowski/AFP.

Vem har sagt ja? Vem har sagt nej? Vem säger kanske?

Här är läget i Republikanerna inför primärvalen och presidentvalet 2024.

Sju profilerade republikaner har tagit klivet in i kampen om presidentposten formellt. Ytterligare en handfull personer överväger av allt att döma att ställa upp.

● Donald Trump, 76 år, före detta president och fastighetsmagnat. Gick ut med beskedet att han kandiderar till presidentposten i mitten av november. Leder just nu stort bland republikanerna i opinionsmätningarna.

● Ron DeSantis, 44, guvernör i Florida. Har trappat upp det konservativa kulturkriget. Klev fram som kandidat i en kortfilm på Twitter och i ett samtal med Twitters ägare Elon Musk i slutet av maj.

Nikki Haley på konservativa CPAC i februari.
Foto: Pontus Höök

● Nikki Haley, 51, tidigare FN-ambassadör och guvernör i South Carolina. Lanserade sin presidentkampanj i februari i år. Har svagt stöd i opinionsmätningarna – men stark kampanjorganisation i Iowa och New Hampshire som är så viktiga i primärvalen.

● Tim Scott, 57, senator från South Carolina. Lanserade sin kampanj formellt så sent som i måndags. Står för ett mer positivt budskap än Trump eller DeSantis och betraktas som en möjlig vicepresididentkandidat.

Glenn Youngkin på valmöte 2021.
Foto: Karin Eriksson

● Glenn Youngkin, 56, guvernör i Virginia. Överväger nu att kandidera, trots allt, enligt nyhetssajten Axios. Segern i Virginia i november 2021 visar att den verserade före detta affärsmannen klarar att nå ut till breda väljargrupper.

● Mike Pence, 63, före detta vicepresident. Om Trump hade vunnit valet 2020 hade Pence varit en given toppkandidat i de republikanska primärvalen 2024. Nu kämpar han fortfarande med arvet efter stormningen av Kapitolium. Besked om kandidaturen väntas 7 juni.

Mike Pence kampanjade med Georgias guvernör Brian Kemp i maj 2022.
Foto: Karin Eriksson

● Vivek Ramaswamy, 37, techentreprenör. 80-talisten på listan. Lanserade sin kandidatur i Tucker Carlsons dåvarande program på Fox News i februari i år. Kampanjen har inte lyft.

● Chris Christie, 60, före detta guvernör i New Jersey. Var allierad med Trump 2016, men kan bli startfältets mest profilerade Trumpkritiker. Uppges lansera sin kandidatur den 5 juni.

● Asa Hutchinson, 72, före detta guvernör i Arkansas. Klev ut som kandidat i början av april. Har tagit avstånd från Trumpismen i sina framträdanden. Än så länge svagt stöd.

Kristi Noem på konservativa CPAC 2021.
Foto: Pontus Höök

● Kristi Noem, 51, guvernör i South Dakota. Har länge betraktats som en av de kvinnliga stjärnorna i Republikanerna, tänkbar även som vicepresident. Men som guvernör har hon hamnat i skuggan av DeSantis. Besked dröjer.

● Larry Elder, 71, konservativ radiopratare. Klev ut som kandidat i april. Var chanslös i kampen mot Kaliforniens guvernör Gavin Newsom år 2021 och betraktas som lika chanslös nu.

● Chris Sununu, 48, guvernör i New Hampshire. Mittenpolitiker som har fördelen av att ha viktiga primärvalsdelstaten New Hampshire som bas. Det är oklart om han kan nå fram till kärnväljarna. Inget besked än.

● Doug Burgum, 66, guvernör i North Dakota. Kan bli aktuell, enligt politiksajten Politico. Okänd.

Greg Abbott kramar om en polis efter skolskjutningen i Uvalde i maj 2022.
Foto: Bob Daemmrich

● Greg Abbott, 65, guvernör i Texas. En av de stora ideologerna och konservativa kulturkrigarna. Leder USA:s näst folkrikaste delstar och därmed det största högerfästet. Oklart om han vill.

● Liz Cheney, 56, före detta kongressledamot. Trumpkritikern som blev av med sin toppost och sitt mandat i kongressen. Har inte uteslutet en kampanj 2024 och kan i så fall ställa upp som oberoende.

Marylands tidigare guvernör Larry Hogan, 67, den före detta utrikesministern Mike Pompeo, 59, samt senatorerna Ted Cruz, 52, och Tom Cotton, 46, har förekommit i spekulationerna. Men de har uppgett att de inte kandiderar.

Och det andra partiet? President Joe Biden, 80, lanserade sin omvalskampanj i slutet av april. Andra tongivande politiker i Demokraterna har tills vidare skrinlagt planerna på presidentvalskampanjer. De enda utmanarna är miljöjuristen och författaren Robert Kennedy Jr, 69, och den andliga ledaren och författaren Marianne Williamson, 70.