Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-18 00:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/demokraten-newsom-mot-seger-i-kalifornien/

VÄRLDEN

Demokraten Newsom mot seger i Kalifornien

Kaliforniens guvernör Gavin Newsom på tisdagskvällen lokal tid, efter att CNN pekat ut honom som vinnare i omröstningen.
Kaliforniens guvernör Gavin Newsom på tisdagskvällen lokal tid, efter att CNN pekat ut honom som vinnare i omröstningen. Foto: Rich Pedroncelli/AP

WASHINGTON. Demokraten Gavin Newsom går mot en klar seger i Kalifornien.

Uppemot två tredjedelar av väljarna vill behålla honom som guvernör.

– Jag är ödmjuk och tacksam, sa han i sitt segertal i morse.

Vallokalerna i Kalifornien stängde klockan 5 på morgonen svensk tid – sedan tog det bara 40 minuter för tv-kanalen CNN att peka ut en vinnare. Med 60 procent av rösterna räknade hade Gavin Newsom kopplat ett säkert grepp om omröstningen. Uppemot två tredjedelar av väljarna förkastade motståndarnas försök att avsätta guvernören drygt ett år i förtid. Enligt prognoserna har Newsom säkrat flera distrikt som gick till Republikanerna i guvernörsvalet 2018.

Det var en påtagligt lättad guvernör som mötte medierna i delstatshuvudstaden Sacramento i morse svensk tid. I sitt segertal valde han att fokusera på allting som han tyckte att väljarna hade sagt ja till.

– Vi sa ja till vetenskapen, ja till vaccin och ja till att få slut på den här pandemin. Vi sa ja till människors rätt att rösta. Vi sa ja till kvinnors rätt att bestämma över sina kroppar. Vi sa ja till mångfald och inkludering, sa han.

Misstroendeomröstningen i Kalifornien startade med en namninsamling, på initiativ av en pensionerad polis. Det var det sjätte försöket att avsätta Newsom, och det första som nådde fram hela vägen till ett extra val.

Allt annat än en seger för den sittande guvernören hade egentligen varit en sensation i utpräglat demokratiska Kalifornien. Men Newsom hade problem under sommaren, när opinionsmätningar visade att det vägde ganska jämnt mellan motståndare och anhängare. Den stora utmaningen för Demokraterna var att få partiets väljare att ta valet på tillräckligt stort allvar och gå och rösta. Åtskilliga invånare i Kalifornien var frustrerade över restriktionerna i pandemin och besvikna på guvernören som gick på födelsedagsfest på en lyxkrog när Kalifornien höll stängt förra hösten.

Republikanen Larry Elder på tisdagskvällen.
Republikanen Larry Elder på tisdagskvällen. Foto: Robyn Beck/AFP

Vändpunkten kom, paradoxalt nog, när den konservative och kontroversielle radioprofilen Larry Elder seglade upp som Republikanernas huvudkandidat. Elder lovade bland annat att avskaffa kraven för munskydd och vaccinationer för lärare och tjänstemän – samtidigt som smittspridningen av deltavarianten tog fart i USA. Därmed kunde Newsom och Demokraterna beskriva omröstningen som ett val på liv och död. Trumpanhängaren Elder utmålades också som en kopia av expresidenten.

– Jag har sagt det många, många gånger i kampanjen. Vi må ha besegrat Trump men Trumpismen är inte död i det här landet, sa Gavin Newsom i sitt segertal i morse.

Han räknade upp några av attackerna från höger.

– Den stora lögnen, stormningen av Kapitolium, alla försöken att trycka tillbaka rösträtten runtom i det här landet, angreppen på flickors och kvinnors konstitutionella rättigheter – det är ett anmärkningsvärt ögonblick i vårt lands historia.

CNN:s vallokalundersökning visar att covid-19 var den viktigaste frågan för väljarna och att Newsom säkrade en klar majoritet av de viktiga latinoväljarna.

I slutspurten av valkampanjen backades guvernören upp av tunga partitoppar. Vicepresidenten Kamala Harris och senatorerna Elizabeth Warren och Amy Klobuchar besökte Kalifornien. Den tidigare presidenten Barack Obama medverkade via tv-annonser, där han varnade för att en republikansk guvernör kunde utsätta skolbarnen i Kalifornien för fara. I måndags kväll klev president Joe Biden in i kampanjen.

– Antingen behåller ni Gavin Newsom som er guvernör, eller så får ni Donald Trump, varnade Biden.

Även Donald Trump gav sig in i valdebatten på sluttampen, med nya och svepande anklagelser om valfusk. ”Valet i Kalifornien är fullständigt riggat”, löd budskapet i ett pressmeddelande från den före detta presidenten på tisdagen.

Partistrateger på båda sidor kommer att utvärdera resultatet i misstroendeomröstningen mycket noga eftersom den kan betraktas som en första fingervisning inför det viktiga mellanårsvalet 2022. Demokraterna kan, möjligen, konstatera att väljarna tar varningar om Trumpismen på allvar. Valresultatet är en lättnad för partitopparna och presidenten, som tampas med sjunkande popularitetssiffror.

För Republikanerna är slutsatsen inte given. Även om Elder misslyckades med att utmana Newsom visar rösträkningen att han fick betydligt starkare stöd än de mer mittenorienterade republikanerna i omröstningen. Den stora kändisen i valrörelsen var den tidigare friidrottaren och realitystjärnan Caitlyn Jenner. Hennes kampanj kollapsade efter en svag start.

Ämnen i artikeln

Kalifornien
USA
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt