Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-07 18:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/demonstrant-i-iran-specialstyrkor-pa-gatorna/

VÄRLDEN

Irans president slår från sig västvärldens kritik

Demonstranter håller upp ett foto på Mahsa Amini som dog efter att hon gripits av Irans så kallade moralpolis som inte tyckte att hon täckte håret tillräckligt enligt diktaturens strikta regler.
Foto: Ozan Kose/AFP

Irans president Ebrahim Raisi anklagar västvärlden för dubbelmoral efter kritiken mot landets hantering av protestvågen som pågår i landet.

Sveriges utrikesminister säger att utvecklingen är oroväckande.

TT Text

Trots att president Raisi är belagd med kraftiga sanktioner av USA befinner han sig i New York, eftersom resor till FN:s högkvarter undantas inreseförbudet. Han är på plats tillsammans med flera andra sanktionsbelagda personer som beviljats visum för resan.

På onsdagen höll han ett anförande inför FN:s generalförsamling där han anklagade västvärlden för hyckleri i dess kritik mot landet. Hittills har åtta personer rapporterats döda i de protester som uppstod efter att en ung kvinna dött i polisförvar. Kvinnan greps sedan Irans så kallade moralpoliser bedömt att hon inte bar sin obligatoriska slöja korrekt.

Till sitt försvar tog Raisi upp västvärldens behandling av kvinnor och beskyllde länderna för dubbelmoral.

– Så länge vi har den här dubbelmoralen, där enbart en sida får uppmärksamhet och inte alla lika, kommer vi inte att ha sann rättvisa, säger Raisi.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) ska eventuellt möta den iranske presidenten under dagen, men det är inte bestämt. Hon säger till TT att utvecklingen i Iran, och uppgifterna om att flera har dött under demonstrationerna, är otroligt oroväckande.

– De mänskliga rättigheterna, yttrande- och demonstrationsfriheten är otroligt kraftigt begränsade i Iran och det tar vi alltid upp i våra samtal med dem på alla nivåer, säger hon.

Protestvågen är de största i Iran på över ett årtionde. Tusentals människor i ett tjugotal städer har samlats på gatorna, trots att demonstrationer ofta slås ned med våld och deltagare riskerar fängelse i Iran.

Demonstranter fyller kollektivtrafiken om kvällarna, och protesterna som sker vid bilvägarna stoppar upp trafiken även där. Personer på plats i Teheran vittnar om orolig stämning och skott som hörs om kvällarna. Till skillnad från tidigare proteströrelser, som på senare år blossat upp på grund av höga levnadskostnader eller vattenbrist, deltar kvinnor i högre utsträckning. Många har tagit av sig slöjan, trots riskerna det innebär, och vissa klipper av sig håret i protest.

I klipp som sprids på sociala medier syns en brasa på gatan i en okänd stad, med hundratals människor runtomkring. En efter en dansar kvinnorna in mot elden och kastar in slöjan.

Demonstrationerna följde Raisi även på New Yorks gator. Exiliranier och andra oppositionella i New York planerade en stor demonstration mot den iranska regimen och presidentens närvaro i FN på Dag Hammarskjöld Plaza nära FN-skrapan.

Under sitt besök i USA har Raisi också gett en kontroversiell intervju med tv-programmet ”60 Minutes”.

Kritik har dels riktats mot hur programmet gick med på Raisis krav: att den kvinnliga journalist som intervjuade honom skulle bära slöja, inte sätta sig ned före honom och inte avbryta honom under intervjuns gång.

Till ”60 Minutes” sade Raisi bland annat att han inte kommer att träffa USA:s president Joe Biden i USA.

Före talet i generalförsamlingen har Raisi träffat Frankrikes president Emmanuel Macron, något som kritiserats av regimkritiska iranier som anser att diplomatiska kontakter med representanter för styret i Iran legitimerar diktaturen.

Läs mer:

Expert: Sannolikt att moralpolisen backar – ett tag

DN:s Isobel Hadley-Kamptz: Hur mycket mer förnedring ska Irans kvinnor behöva tåla?

Ämnen i artikeln

Iran
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt