Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-24 22:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/demonstranter-samlas-pa-nytt-mot-militaren-i-myanmar/

Världen

Demonstranter samlas på nytt mot militären i Myanmar

Foto: Ye Aung Thu/AFP

Trots att militären sköt mot demonstranter på tisdagen kommer uppgifter om nya protester på onsdagen, med folksamlingar på gatorna i huvudstaden Naypyidaw.

– Vi kan inte tiga still, säger demonstranten Esther Ze Naw till Reuters.

Protesterna mot militären efter statskuppen är de största på över tio år, med stora folksamlingar i Rangoon, Mandalay och Naypyidaw.

Militären slog på tisdagen till med vattenkanoner och gummikulor mot demonstranterna, och flera personer skadades allvarligt. En kvinna som träffats i huvudet kommer troligen att avlida, enligt uppgifter från läkare som Reuters refererar. Dussintals greps också i samband med protesterna.

Det ”oproportionerliga våldet” mot demonstranterna fördömdes internationellt av bland andra FN och USA, som krävde att man respekterar rätten till fredliga demonstrationer, skriver Reuters.

Militären har tidigare stängt av åtkomsten till sociala medier, och även internet, i ett försök att hindra folk från att organisera sig. Det är också utegångsförbud och stopp för folksamlingar på fler än fem personer, och ett undantagstillstånd har införts i ett år.

Men även på onsdagen rapporteras demonstranterna ta till gatorna, och en strejk bland statsanställda – som startades av sjukvårdspersonal över hela landet – väntas fotsätta.

– Vi kan inte tiga still, sade demonstranten Esther Ze Naw. Om det är blodsutgjutelse under fredliga demonstrationer, hur ska de då inte bli om vi låter dem ta över landet, säger hon till Reuters tidigt på morgonen, svensk tid.

Läs mer: Polisräd mot Suu Kyis partihögkvarter

Ämnen i artikeln

Myanmar
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt