Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 03:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/deppigt-pa-vastbanken-efter-arabstaters-avtal-med-israel/

Världen

Deppigt på Västbanken efter arabstaters avtal med Israel

Protester på Västbanken mot Israels avtal med arabstaterna Bahrain och Förenade Arabemiraten.
Protester på Västbanken mot Israels avtal med arabstaterna Bahrain och Förenade Arabemiraten. Foto: Jaafar Ashtiyeh/AFP

RAMALLAH. Begravningsstämningen i det palestinska självstyret efter Gulfstaternas närmande till Israel är äkta, men långt ifrån så dramatisk som officiella talesmän gör gällande. DN:s samtal med palestinier i Ramallah på tisdagen speglar en varierad flora av åsikter.

De flesta tycker att det var gement av Förenade Arabemiraten och Bahrain att etablera förbindelser med Israel utan några eftergifter från Israels sida. Detta är den palestinska regeringens ståndpunkt.

Michael Winiarski: Sannolikt följer fler arabländer efter och erkänner Israel

Men palestinier i gemen ser inte saken lika svart som president Mahmoud Abbas regering. Abu Tubas, 45, handlare från Nablus, tror att Gulfstaterna, i synnerhet Saudiarabien när det tar steget och öppnar ambassad i Tel Aviv, har mycket större möjligheter än Abbas att pressa och påverka Israel till eftergifter:

– Våra ledare är maktlösa, eftersom vi inte längre respekterar dem. Hur skall då världen ta nån notis om dem? Men om Israel blir beroende av saudiska pengar och affärer så kan det bli intressant. Saudiernas ledare är lika impopulära som våra, de vet att det enda de kan göra för att vinna respekt i regionen är att tvinga fram en palestinsk stat. Vem vet?

Den palestinska ledningen, som trots det senaste årets ekonomiska nödläge beviljat sig själv rejäla löneökningar, proklamerade häromdagen officiellt uppror mot ockupationen och Israel, det tredje efter tidigare uppror 1987 och 2000.

Nyheten mottogs med ett gapskratt av allmänheten, och de enda som deltog i ”upproret” var statsanställda och deras anhöriga, vilka ej törs utebli.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt