Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-20 22:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/detta-vet-vi-om-pilbagsattacken-i-norge/

VÄRLDEN

Detta vet vi om pilbågsattacken i Norge

01:09. En man gick på onsdagskvällen den 13 oktober till attack mot människor i Kongsberg i Norge. Fem personer dödades och två skadades.

En man gick på onsdagskvällen den 13 oktober till attack mot människor i Kongsberg i Norge med. Fem personer dödades och tre skadades.

Detta vet vi om vad som hände.

DN Text

● Polisen larmades klockan 18.13 om att en person sköt mot människor med pil och båge. Efter drygt en halvtimme, klockan 18.47, greps en misstänkt man.

● Mannen avlossade pilar mot ett stort antal personer. Fem personer dödades – fyra kvinnor en man i åldrarna 52–78 år. Tre personer skadades, varav en ledig polis. Samtliga skadade har lämnat sjukhuset.

● Klockan 18.18, fem minuter efter det första larmet meddelade en patrull att man observerat den misstänkte gärningspersonen. Patrullen besköts då med pilar och tvingades retirera. Det troliga är att alla dödades efter att polisen varit i kontakt med gärningsmannen första gången, enligt polisen.

● Den misstänkte är 37-årige Espen Andersen Bråthen, dansk medborgare, bosatt i Kongsberg. Två dagar efter dådet, på fredagen 13 oktober, häktades han.

● Espen Andersen Bråthen har tidigare konverterat till islam och det har funnits farhågor om att han riskerade att radikaliseras. Norska säkerhetspolisen har känt till honom sedan 2015. Enligt polisen finns dock tecken på att konverteringen till islam inte gjorts ”väldigt seriöst”.

● Den misstänkte har förhörts och samarbetar med polisen. Han har medgett omständigheterna kring dådet, men inte uttalat sig i skuldfrågan, uppger hans advokat.

● 37-åringen ”använde en kraftig pilbåge, inte någon leksak utan ett dödligt vapen”, säger polischefen Øyvind Aas. Han använde även två andra vapen, som polisen inte vill uttala sig närmare om.

● Polisen letar inte aktivt efter fler gärningsmän utan bedömer att mannen agerade ensam.

● Motivet till dådet är fortfarande inte fastslaget. Polisen bedömer dock att psykisk sjukdom i nuläget är det troligaste förklaringen. Man utesluter dock inte att det som skett kan vara en terrorhandling och utreder detta.

● Ingenting pekar på att 37-åringen samarbetat med andra gärningsmän, enligt polisen.

Läs mer:

Fem döda i attack med pilbåge i norska Kongsberg

Polischefen: Mannen sköt flera pilar mot polisen

Maktskifte på slottet i dag – men Norges ögon vänds mot Kongsberg

Ämnen i artikeln

Norge
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt