Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-28 00:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/dmitrij-muratov-det-ar-vara-mordade-journalister-som-fatt-nobelpriset/

2 min 53 sek. Alla våra anställda som sysslar med grävande journalistik har två viktiga egenskaper. Den ena är deras personliga anseende. Alla vet att de inte ljuger. Det andra är att de har egna källor som de aldrig någonsin röjer, säger Dmitrij Muratov.
VÄRLDEN

Dmitrij Muratov: ”Det är våra mördade journalister som fått Nobelpriset”

MOSKVA. I mötesrummet på redaktionen i Moskva hänger sex porträtt. Det är journalister på Novaja Gazetas som skjutits, giftmördats, slagits ihjäl med hammare. Deras chefredaktör Dmitrij Muratov fick nyligen Nobels fredspris.

– Jag är ingen hjältefigur i en tecknad film. Jag bor i den riktiga världen, där folk har gevär med kikarsikten, säger han när DN möter honom på redaktionen i Moskva.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 13 I min generation existerade inte problemet med utbrändhet. Professionell utbrändhet betyder att man gjort allt, slösat alla sina krafter, men inte ser något resultat. Vår redaktion försöker alltid se till journalistiken leder till resultat, säger Dmitrij Muratov.
Foto: Oksana Jusjko
Bild 2 av 13 Dmitrij Muratovs favorithistoria handlar om hur han sålde en hockeyklubba som hade tillhört sovjetstjärnan Valerij Charlamov för 100 000 dollar för att hjälpa en pojke som har spinal muskelatrofi. Pengarna levererades i ett paket av cellofan och en kurir förde dem till pojkens föräldrar. – Några dagar senare kom ett nytt telefonsamtal. Det var Charlamovs son. Han donerade mig en ny klubba som hade tillhört fadern.
Foto: Oksana Jusjko
Bild 3 av 13 Ovanför redaktionens mötesrum är sex fotografier upphängda av Novaja Gazetas mördade journalister: Igor Domnikov, Jurij Sjtjekotjichin, Anna Politkovskaja, Anastasija Baburina, Stanislav Markelov och Natalja Estemirova.
Foto: Oksana Jusjko
Bild 4 av 13 Anna Politkovskaja och jag grälade ofta. Jag sade att nu får du inte längre åka till Tjetjenien, ditt huvud är mycket viktigare för mig än dina texter. Hon sade: Folk väntar på mig, jag lovade dem. Jag sade att jag lovade din mamma att hålla dig vid liv. Låt oss gräla om detta: Hon sade: Jag åker. Jag sade: Du åker inte, berättar Dmitrij Muratov om sin mördade kollega. Anna Politkovskaja sköts med fyra skott i Moskva den 7 oktober 2006.
Foto: Oksana Jusjko
Bild 5 av 13 Dmitrij Muratovs arbetsrum är tapetserat med tidningsnummer. Novaja Gazeta använder sig ofta av teckningar som illustrationer, även på första sidan.
Foto: Oksana Jusjko
Bild 6 av 13 Utanför Novaja Gazetas redaktion i centrala Moskva är säkerhetsåtgärderna inte särskilt synliga. Innanför ingången sitter några vakter – det är allt.
Foto: Oksana Jusjko
Bild 7 av 13 Den mördade Anna Politkovskajas arbetsrum är i dag ett museum.
Foto: Oksana Jusjko
Bild 8 av 13 Det var ingen som lyssnade på sovjetdissidenterna på 1960- och 70-talet. Men när man har läsare bakom sig är det något annat. Makthavarna vet att många läser oss, att vi är en kraft att räkna med, säger Novaja Gazetas chefredaktör Dmitrij Muratov.
Foto: Oksana Jusjko
Bild 9 av 13 – Jag är ingen hjältefigur i en tecknad film. Jag bor i den riktiga världen, där folk har gevär med kikarsikten. Jag gör kompromisser och letar efter utvägar. Att journalisten får behålla sitt huvud är alltid mycket viktigare än texten, säger Dmitrij Muratov.
Foto: Oksana Jusjko
Bild 10 av 13 Journalisten Anna Politkovskaja mördades 2006. Hennes arbetsrum är i dag ett museum där dator, telefon och tidningsartiklar ligger framme.
Foto: Oksana Jusjko
Bild 11 av 13 Dmitrij Muratovs bokhylla är fylld av reportageböcker, bland annat av de ryska journalisterna Anna Politkovskaja och Sergej Lojko.
Foto: Oksana Jusjko
Bild 12 av 13 Det är farligt att gräva. Vi måste förstås ge den som blir avslöjad möjlighet att svara på kritiken. Den här perioden, mellan att vi ställer frågan och får svaret, är farligast. Då hittar de alla mina släktingar och vänner, klasskamrater och klasskamraters klasskamrater, folk jag har studerat med. De börjar pressa styrelsen. Det här måste man klara av. Vi har regler för hur vi gör det, säger Dmitrij Muratov.
Foto: Oksana Jusjko
Bild 13 av 13 – Vi har en princip på Novaja Gazeta: Arbetet börjar först när reportaget är publicerat. Om vi har skrivit om barn med spinal muskelatrofi måste vi också se till att något händer, att de får det bättre. Det hjälper ju inte barnet om vi bara skriver. Det gör inte barnet friskt, säger Dmitrij Muratov.
Foto: Oksana Jusjko