Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-27 16:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/dodlig-gruvbrand-manga-kolarbetare-fast/

VÄRLDEN

Gruvbrand i Ryssland – minst 52 döda

52 personer har dött i gruvbranden.
52 personer har dött i gruvbranden. Foto: Ryska undersökningskommitén/AFP

Minst 52 personer har dött efter en massiv gruvbrand i Kemerovskaja-regionen i mellersta Ryssland.

Gruvbolagets direktör, hans ersättare och ansvariga områdeschefen har gripits misstänkta för arbetsmiljöbrott, rapporterar Novaja Gazeta.

Explosionen som orsakade den massiva branden inträffade på torsdagsmorgonen. Vid tillfället befann sig ungefär 285 personer i kolgruvan, de flesta kunde ta sig ut.

På torsdagskvällen meddelade lokala myndigheter att det inte finns några överlevande bland dem som är kvar under marken. Siffran uppgår till 52 personer. Bland de döda finns 6 räddningsarbetare som slutade svara i kom-radion vid 15-tiden lokal tid. Deras chef har sagt till ryska medier att de har gastuber med syretillförsel med sig som räcker i fyra timmar.

38 personer får sjukhusvård efter att ha räddats ur lågorna. Tre av dem beskrivs som svårt skadade.

Gruvbolagets direktör, hans ersättare och ansvariga områdeschefen har gripits misstänkta för olika typer av arbetsmiljöbrott, rapporterar Novaja Gazeta.

Ryssland president Vladimir Putin har hälsat via sin pressekreterare att han beklagar förlusten av gruvarbetarna och räddningspersonalen och lider med deras familjer.

Ämnen i artikeln

Ryssland
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt