Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-01 20:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/dodliga-hajattacker-narmar-sig-rekordnivaer-i-australien/

Världen

Dödliga hajattacker närmar sig rekordnivåer i Australien

Antalet dödsfall efter hajattacker i år närmar sig rekordantalet från 1929.
Antalet dödsfall efter hajattacker i år närmar sig rekordantalet från 1929. Foto: Rick Rycroft/AP

På söndagen inträffade årets åttonde hajattack med dödlig utgång i Australien. Antalet dödsfall under år 2020 närmar sig nu rekordantalet från 1929.

En man avled på söndagsmorgonen, lokal tid, efter att ha attackerats av en haj utanför Cable Beach i Broome i Australiens nordvästra delar. Dödsfallet är årets åttonde – ett ovanligt stort antal. Nu är landet ett dödsfall från att nå den högsta rapporterade årssiffran, som är från 1929.

Under fjolåret dog inte en enda person av hajattacker i Australien. Årets attacker har skett på flera olika platser i landet, bland annat utanför delstaterna Queensland och New South Wales.

Sett till det totala antalet hajangrepp sticker däremot 2020 inte ut särskilt mycket. Enligt stiftelsen Taronga, som för statistik över attackerna i landet, har 22 stycken inträffat hittills under året. Genomsnittet under det senaste årtiondet är 20.

Däremot är de dödliga angreppen ovanligt många. I snitt dör inte mer än en person varje år. Under 2015 inträffade 32 attacker, men bara två personer dog.

Forskare vet inte säkert varför oprovocerade hajattacker sker, vilket gör det svårt att förklara varför fler dödsfall inträffar under vissa år. Under fjolåret kunde forskare i en australisk studie däremot dra slutsatser om var angrepp skulle inträffa baserat på vädertemperaturer och nederbörd, skriver BBC.

Risken för en hajattack var som störst efter ett kraftigt regnoväder, konstaterade forskarna. Anledningen var att nederbörden förde med sig näringsämnen, som lockade till sig fisk, vilket i sin tur drog till sig hajar i jakt på föda.

Forskarna pekade också ut styrkan på havsströmmarna som en faktor eftersom de påverkar både vattentemperaturerna och nederbörden. Eftersom strömmarnas styrka skiftar på grund av den globala uppvärmningen kan klimatförändringarna komma att leda till både fler och färre hajattacker i framtiden, säger en av forskarna till BBC.

Ämnen i artikeln

Australien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt