Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-31 09:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/dodssiffran-stiger-i-oroligt-sydafrika/

VÄRLDEN

Dödssiffran stiger i oroligt Sydafrika

Misstänkta plundrare utanför ett köpcentrum i Soweto.
Misstänkta plundrare utanför ett köpcentrum i Soweto. Foto: Emmanuel Croset/AFP

Demonstranter har slagits med polisen på flera håll i Sydafrika och plundrare har länsat köpcentrum. Militären har mobiliserats till flygplatser och andra viktiga platser i landet. Minst 45 människor har dött i oroligheterna som är de värsta i Sydafrika på åratal.

TT Text

Protesterna bröt ut i samband med fängslandet av expresidenten Jacob Zuma. Majoriteten av dödsfallen har inträffat i Zumas hemprovins Kwazulu-Natal i sydöstra Sydafrika. Oroligheterna har spritt sig över landet. Tio människor dog när tumult utbröt i samband med att ett köpcentrum plundrades i Gautengprovinsen på måndagen.

På tisdagen fortsatte kaoset i landets ekonomiska nav Johannesburg och Kwazulu-Natals huvudstad Pietermaritzburg. Poliser utsattes för stenkastning och svarade med att skjuta gummikulor. 757 personer har gripits så här långt, enligt myndigheterna. Militär bevakar flygplatser och andra viktiga platser, och har skickats till Kwazulu-Natal och Gautengprovinsen, där Johannesburg ligger, för att avlasta den underbemannade polisen.

Den 79-årige Zuma dömdes i förra månaden till 15 månaders fängelse för domstolstrots, sedan han vägrat framträda inför den kommission som utreder omfattande anklagelser om korruption under hans nio år vid makten.

Jacob Zumas anhängare är missnöjda med hur fallet har hanterats och har gett sig ut på gatorna i vad president Cyril Ramaphosa kallar de värsta oroligheterna i landet sedan apartheidsystemet föll 1994.

Men situationen har utvecklats till en protest mot ihållande fattigdom och ojämlikhet, 27 år efter apartheids slut. Landet är det värst pandemidrabbade i Afrika, och har gång på gång tvingats till hårda restriktioner vilket har skadat en redan sårbar ekonomi. Ökande arbetslöshet har spätt på desperationen. Arbetslöshetssiffrorna låg på rekordhöga 32,6 procent under årets tre första månader.

Cyril Ramaphosa ville dock inte låta fattigdom ursäkta oroligheterna i ett tal på måndagskvällen.

– Vad vi bevittnar nu är opportunistiska brott, av grupper som skapar kaos för att kunna plundra och stjäla, sa Ramaphosa.

Läs också:

”Värsta våldsvågen i Sydafrikas demokratiska historia”

Centrala Johannesburg lamslaget av våldsamheter

Ämnen i artikeln

Sydafrika
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt