Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-28 08:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/domare-avslar-krav-att-ogiltigforklara-roster-i-brasilien/

VÄRLDEN

Domare avslår krav att ogiltigförklara röster i Brasilien

Brasiliens avgående president Jair Bolsonaro.
Foto: Thiago Ribeiro/TT

Jair Bolsonaros parti får nej på sitt försök att överklaga det brasilianska presidentvalet. Det meddelade Alexandre de Moraes, domare i Högsta domstolen och ordförande i den brasilianska valmyndigheten, på onsdagskvällen.

Det har gått mer än tre veckor sedan det brasilianska presidentvalet och resultatet, som innebär att socialdemokraten Lula da Silva tar över makten i landet, är redan fastställt av valmyndigheten TSE.

Men på onsdagen lämnade företrädare från avgående president Jair Bolsonaros parti, PL, ändå in en överklagan. Partiet hävdar att mer än hälften av röstningsmaskinerna i valet var bristfälliga, och krävde därför att de rösterna skulle räknas bort.

Enligt partiets egna beräkningar skulle det i sådana fall innebära att Bolsonaro får över 50 procent av rösterna och alltså får behålla makten.

Nu avslås partiets begäran, rapporterar AP. I beslutet skriver valmyndighetens ordförande Alexandre de Moraes att beslutet att över huvud taget lämna in en överklagan av den här typen är både bisarrt och olagligt.

Vidare skriver de Moraes att bevis för att rösträkningsmaskinerna inte fungerar som de ska saknas helt och att valet har gått till på ett säkert sätt.

Bolsonaros parti döms även till böter på 23 miljoner real, motsvarande 45 miljoner svenska kronor, i böter för att ha startat en rättsprocess utan giltigt skäl.

Det formella maktskiftet sker först i januari, och fram till dess kommer Bolsonaro alltså styra landet.

Läs mer:

Bolsonaros parti protesterar: Han kan ha vunnit

Landslagströjan kapad – VM-festen i Rio ställs in

Brasiliens näste president lovar att rädda Amazonas

Ämnen i artikeln

Brasilien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt