Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-24 14:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/domare-stoppar-dodsstraff-i-usa-i-sista-stund/

Världen

Domare stoppar dödsstraff i USA i sista stund

Lisa Montgomery skulle, den 12 januari, ha blivit den första kvinnan sedan 1953 att avrättas av staten. Nu har en domare stoppat avrättningen – timmar innan verkställandet.

TT Text

Sent på kvällen, lokal tid, dagen innan avrättningen var planerad att genomföras valde den federala domaren, James Patrick Hanlon, i Indiana att bevilja en verkställighetsfördröjning.

Beslutet bygger på bevis som pekar på att Lisa Montgomery lider av mentala hälsoproblem och inte kunde förstå regeringens skäl för avrättningen. Domstolen får nu möjlighet att utreda om Montgomery kan avrättas, med hänvisning till de mentala hälsoproblemen.

Lisa Montgomerys advokat välkomnar beslutet. Enligt advokaten erkänner Montgomery sin skuld men anser att hon förtjänar strafflindring då hon länge lidit av mental ohälsa, vilket förvärrades av att hon själv utsattes för övergrepp som barn.

Åklagare har dock överklagat domarens beslut, rapporterar CNN under tisdagen.

Montgomery är den enda kvinnan som just nu inväntar verkställande av ett dödsstraff på federal nivå. Dödsstraff finns även på delstatsnivå och dessa är mer vanligt förekommande. Skulle avrättningen genomföras blir Montgomery den första kvinnan att avrättas av staten sedan 1953.

Montgomery dömdes 2007 för kidnappning och mord på en höggravid kvinna i Missouri. Efter att Montgomery ströp kvinnan till döds skar hon ut fostret ut kvinnans mage, barnet överlevde.

Ämnen i artikeln

USA
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt