Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-30 20:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/donald-trump-overraskade-alla-lamnade-sjukhuset/

Världen

Donald Trump lämnade sjukhuset – får kritik av läkare

01:50. USA:s president Donald Trump överraskade genom att göra en åktur – vinkandes till anhängare – utanför militärsjukhuset där han vårdas för covid-19. Strax innan lade han ut en videohälsning från sjukhuset.

På söndagskvällen, svensk tid, lämnade Donald Trump tillfälligt sjukhuset i bil för att tacka anhängare som visat sitt stöd för presidenten utanför området.

Efteråt fick Trump hård kritik från en chefsläkare för att ha äventyrat de andra passagerarnas hälsa.

USA-valet 2020

– Jag har lärt mig mycket om covid och jag har lärt mig det genom att gå i en riktig skola. Det här är den riktiga skolan, inte läsa en bok-skolan. Och jag fattar det, och jag förstår det, sa USA:s president Donald Trump i en video som publicerades vid 23-tiden svensk tid på söndagskvällen.

I videon utlovade han också en överraskning till de supportrar som står utanför Walter Reed-sjukhusets ingång för att visa sitt stöd för honom. Tjugo minuter senare lämnade han sjukhuset i bil för att tacka dem.

Trump bar munskydd när han inifrån en stängd ruta vinkade åt anhängarna.

Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Alex Edelman/AFP

När den svarta bepansrade bilen med Trump i baksätet rullade förbi skarorna av supportrar, där många inte bar munskydd, satt presidenten i baksätet tillsammans med en secret service-agent medan en annan körde bilen. Båda agenterna hade förutom munskydd också skyddskläder och ansiktsskydd.

https://twitter.com/PhilipinDC/status/1312865078602072065

Sedan presidenten vinkat åt supportrarna återvände han till sin svit på sjukhuset.

Efter hälsningen fick presidenten skarp kritik från en av sjukhusets läkare. På Twitter skriver James P. Phillips, chef för katastrofmedicin på Walter Reed, att Trump utsatte agenterna för onödiga hälsorisker.

– De kan bli sjuka. De kan dö. För politisk teater, skriver läkaren i inlägget.

Phillips, som inte själv har varit Trumps vårdande läkare, skriver att Secret service-agenterna nu måste genomgå fjorton dagars karantän.

Till CNN säger Phillips att det är osannolikt att Trumps besök utanför sjukhuset skulle ha godkänts av läkare utan att politiska påtryckningar skett.

Senare gick Vita huset ut med att ”lämpliga försiktighetsåtgärder” vidtagits innan Trump lämnade sjukhuset. Enligt uttalandet hade läkarna bedömt att bilfärden gick att genomföra säkert.

https://twitter.com/DrPhillipsMD/status/1312867868028141568

Ämnen i artikeln

USA
Donald Trump
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt