Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-24 01:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/donald-trump-stalls-infor-riksratt-for-andra-gangen/

Världen

Donald Trump ställs inför riksrätt för andra gången

01:24. "Det är med sorg jag undertecknar beslutet". Hör talman Nancy Pelosi efter nattens omröstning om att ställa president Trump inför riksrätt.

Representanthuset röstade på onsdagen för att ställa president Trump inför riksrätt. Därmed kommer senaten att avgöra om presidenten ska fällas.

– Det är med sorg jag undertecknar beslutet, sa talmannen Nancy Pelosi.

USA-valet 2020

Beslutet om att ställa presidenten inför riksrätt var väntat då Demokraterna har majoritet i representanthuset. Omröstningen avgjordes vid 22.30-tiden på onsdagskvällen. 232 röstade för och 197 mot, fyra ledamöter avstod.

Tio republikaner ställde sig på demokraternas sida under omröstningen. De tio var Liz Cheney, Jaime Herrera Beutler, John Katko, Adam Kinzinger, Fred Upton, Dan Newhouse, Peter Meijer, Anthony Gonzalez, Tom Rice och David Valadao.

01:25. Vad innebär egentligen riksrätt? DN förklarar.

Representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, inledde den två immar långa debatten om riksrättsåtal mot Donald Trump med kravet på presidentens avlägsnas från sitt ämbete ”eftersom han utgör ett tydligt hot mot nationell säkerhet”.

– Han måste avgå. Han är en tydlig fara för den nation som vi alla älskar, sa Pelosi.

Nancy Pelosi beskrev den 6 januari, då hundratals Trump-anhängare stormade Kapitolium, som en ”explosiv dag”. George W Bush använde samma fras för att beskriva terrorattackerna den 11 september 2001.

– Vi vet att USA: s president uppmuntrade detta uppror, detta väpnade uppror mot vårt land, sade hon.

När hon senare undertecknade beslutet konstaterade Pelosi att representanthuset i dag ”visade att ingen står över lagen, och vi gjorde det över partigränserna.

– Det är med sorg jag undertecknar beslutet, sa Pelosi också.

Flera republikaner kallade å sin sida riksrättsåtalet för ”en politisk charad”.

Republikanen Bob Good sa att detta var skamligt och kallade Donald Trumps för ”en mycket framgångsrik president”.

Demokraten Brad Sherman konstaterade:

– Det är ironiskt att att en ämbetstid som började med att bygga en onödig mur avslutas med att det byggs ännu en mur, sa Sherman och syftade på att hela Kapitolium nu omges av ett två meter högt kravallstaket.

03:22. Fem personer dog vid den blodiga stormningen av USA:s kongress. Medan ledamöterna gömde sig inne i kamrarna kånkade personer i mobben omkring med talmannen Nancy Pelosis talarpodium, lade upp fötterna på hennes skrivbord och viftade med sydstatsflaggan. Så här utspelade sig dramat.

Ingen annan amerikansk president har ställts inför två riksrättsåtal tidigare och i Donald Trumps fall är anklagelsen anstiftan till uppror. Något Trump anses ha gjort sig skyldig till under ett tal i Washington DC timmarna innan kongressen skulle bekräfta att Joe Biden av elektorerna utsetts till USA:s 46:e president den 6 januari. I talet uppmanade Trump åhörarna att slåss för sitt land och att gå till kongressen:

– Vi kommer att gå till Kapitolium och vi kommer att heja på våra modiga senatorer, kongressmän och kvinnor. Vi kommer kanske inte att hurra så mycket för några av dem för ni kommer aldrig att ta tillbaka ert land genom att vara svaga. Ni måste visa styrka, och ni måste vara starka.

– Och vi slåss. Vi slåss av bara helvete och om ni inte slåss av bara helvete, då kommer ni inte att ha kvar ett land längre, sa Trump till de tusentals åhörarna.

I riksrättsåtalet slår Demokraterna fast att dessa uttalanden rör sig om anstiftan till uppror. Åtalet pekar också på att presidenten i månader upprepade gånger har påstått, utan bevis, att förra årets presidentval var riggat och att Trump själv egentligen vann valet stort.

Enligt Demokraterna ledde dessa uttalanden till att en stor del av folkmassan stormade kongressen vilket slutade med att fem personer dog och delar av kongressbyggnaden vandaliserades. Ytterligare två personer har tagit sina liv efter stormningen. En 53-årig man som riskerade åtal för intrånget och en 51-årig polisman ur Kapitoliums egen polisstyrka.

”De oresonliga uttalandena uppmuntrade och resulterade i det laglösa agerande (som följde) i Kapitolium”, står det vidare i åtalet. Demokraterna anser att presidenten kommer att fortsätta utgöra ett hot mot landets säkerhet, demokrati och grundlag om han inte avsätts.

Riksrättsåtalet går nu vidare till senaten, som agerar domstol och avgör om presidenten är skyldig eller inte. För att Trump ska fällas krävs att två tredjedelar av de närvarande senatorerna röstar för, vilket betyder att minst 17 republikaner måste gå emot presidenten – om alla ledamöter är på plats.

Vid den förra riksrättsprocessen röstade enbart en republikansk senator, Mitt Romney, för fällande dom.

Republikanernas majoritetsledare i senaten, Mitch McConnell, sa på onsdagen att en en rättegång mot Donald Trump kan inledas tidigast den 19 januari, då senatorerna samlas i Washington efter juluppehållet. McConnell sa också att han ännu inte bestämt sig för hur han själv kommer att rösta.

Läs mer: Martin Gelin: McConnells hot om riksrätt ger honom befälet över Trumps sista vecka

Senatens minoritetsledare, demokraten Chuck Schumer, har tidigare uppmanat kammaren att återvända tidigare, men Mitch McConnells beslut innebär att riksrättsprocessen kommer att överlappa Joe Bidens första tid som president.

Den republikanske senatorn Lindsey Graham skriver på Twitter att han motsätter sig ett andra riksrättsåtal mot president Donald Trump och att processen ”kommer att skada regeringsinstitutionerna och kan bjuda in till ytterligare våld.”

”Om det finns en tid för USA:s politiska ledare att böja ett knä och be om Guds råd och vägledning, är det nu”, säger Graham i uttalandet den republikanska senatorn i uttalandet.

”Det viktigaste för ledare i tider av kris är att göra saker bättre, inte värre.”

Graham riktade också kritik mot andra republikaner som stöder anklagelsen.

”Till mina republikanska kollegor som legitimerar denna process gör du stora skador inte bara på landet, presidentens framtid, utan också på partiet.”

Första gången president Donald Trump ställdes inför riksrätt var i december 2019. Då anklagades han för att ha försökt pressa Ukrainas ledning att gräva fram oegentligheter om den nu tillträdande demokratiske presidenten Joe Bidens son Hunter Biden.

Inför onsdagens omröstning kallade Donald Trump Demokraternas hot om riksrättsåtal för en häxjakt. Presidenten menar att han inte bär något ansvar för stormningen av kongressen.

Efter beskedet om att han ställs inför en andra riksrätt publicerade Vita huset ett inspelat tal med Donald Trump. I videon nämner presidenten inte åtalet, men fördömer våldet under upploppet.

– Våld och vandalism hör absolut inte hemma i vårt land och i vår politiska rörelse, säger Donald Trump i videon.

Han säger också att han nu gör allt i sin makt för att installationen av Joe Biden den 20 januari ska gå fredligt till.

– Låt oss välja att gå vidare förenade, för våra familjer, samhällen och vårt lands skull.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt