Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-29 11:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/drottning-elizabeth-tar-sin-hand-fran-prins-andrew/

VÄRLDEN

Drottning Elizabeth tar sin hand från prins Andrew

Prins Andrew.
Prins Andrew. Foto: John Thys/AFP

Drottning Elizabeth tar sin hand ifrån prins Andrew. Prinsen kommer att få försvara sig i en eventuell rättegång som en privatperson och hans titel ”kunglig höghet” tas ifrån honom.

Drottning Elizabeths beslut om att distansera sig från prinsen kommer dagen efter det att en domstol i USA beslutat att prinsen ska kunna ställas inför rätta efter anklagelser om att sexuellt ha utnyttjat en då 17-årig flicka.

Prinsen har tidigare representerat flera militära enheter men detta kommer han inte längre att kunna göra. Under torsdagen har 150 militära veteraner i ett öppet brev uppmanat drottningen att ta dessa steg:

”Vi är upprörda och arga över att prins Andrew fortfarande är en del av försvarsmakten och fortsätter att inneha militära titlar, positioner och grader. Oavsett utgången av civilmålet mot prins Andrew så är hans position hos den brittiska försvarsmakten ohållbar”, skrev de 150 veteranerna.

Prinsen har bland annat varit viceamiral i den brittiska flottan. Den titeln blir han nu av med.

Prins Andrew kommer inte heller att utföra några åtaganden som representant för den kungliga familjen. Dessa övertas av drottningen själv. Beslutet att prinsen inte längre är en del av den brittiska monarkin, men fortsatt en del av familjen, är inte tillfälligt utan permanent.

Den i dag 38-åriga Virginia Giuffre har stämt prins Andrew i ett civilmål i New York där hon påstår att prinsen utnyttjade henne sexuellt när hon var 17 år.

Enligt Giuffre skulle hon ha dansat med prinsen på en klubb och därefter haft sex med honom.

Prins Andrew har hela tiden förnekat att han skulle ha haft något samröre med Virginia Giuffre. De båda har dock fotograferats i en lägenhet i London tillsammans med en leende Ghislaine Maxwell i mars 2001. Maxwell anklagas i en annan rättegång för att ha försett Jeffrey Epstein, som tog sitt liv i ett häkte i New York i augusti 2019, med unga flickor.

Om det blir en rättegång kommer den sannolikt att inledas i september.

Ämnen i artikeln

Prins Andrew
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt