Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-21 13:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/drottning-margrethe-firar-50-ar-pa-tronen-hennes-liv-i-bilder/

VÄRLDEN

Drottning Margrethe firar 50 år på tronen – hennes liv i bilder

Bild 1 av 8 Drottning Margrethe med en cigarett. Hon har inte gjort någon hemlighet av att hon röker. Tvärtom har hon flera gånger sagt att ”om jag abdikerar, ska jag också sluta röka”.
Foto: Wilmann Thomas/TT
Bild 2 av 8 Drottningen under ett besök på Grönland i oktober 2021.
Foto: Christian Klindt Soelbeck/AP
Bild 3 av 8 På skidsemester i Gausdal i Norge med familjen i början av 70-talet.
Foto: Erik Thorberg/NTB
Bild 4 av 8 Dåvarande prinsessan Margrethe, till vänster, med föräldrarna drottning Ingrid och kung Fredrik IX samt prinsessystrarna Benedikte och Anne-Marie. Bilden är tagen 1951.
Foto: Svenskt Fotoreportages samling/Historisk Bildbyrå/TT
Bild 5 av 8 Den 14 januari 1972 tillträdde drottningen tronen. Här vinkar hon och maken prins Henrik till folkmassorna i samband med ceremonin.
Foto: Skånereportage/TT
Bild 6 av 8 Inspelningen av Elvis-filmen ”En yankee med takter i” (G.I Blues) fick kungligt besök. Drottning Margrethe, då prinsessa, längst till vänster.
Foto: NTB/TT
Bild 7 av 8 Påve Johannes Paulus II besökte det danska kungaparet 1989.
Foto: Morten Juhl/TT
Bild 8 av 8 När Norges kung Olav fyllde 75 deltog danska drottningen i firandet. Här mellan sin kusin, Sveriges kung Carl XVI Gustaf, och prins Charles.
Foto: Bjørn Sigurdsøn/NTB

På fredagen firar Danmarks drottning Margrethe 50 år på tronen. Läs mer här.

Ämnen i artikeln

Danmark
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt