Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-02 07:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/efter-twitterfiaskot-trampar-desantis-pa-gasen/

VÄRLDEN

Efter Twitterfiaskot trampar DeSantis på gasen

Guvernör Ron DeSantis val av Twitter som medium för sin kampanjstart gick inte så bra.
Foto: Chandan Khanna/AFP

Dagen efter guvernören Ron DeSantis offentliggjorde att han vill bli USA:s nästa president trampade han på gasen. Efter ett kritiserat framträdande på Twitter gav DeSantis besked om att han ska besöka tolv städer och samhällen på fyra dagar.

När DeSantis sent på onsdagskvällen svensk tid skulle intervjuas av Twitters ägare Elon Musk visade det sig att Twitter kanske inte var den bästa plattformen för Floridaguvernören att berätta att han siktar på att ta över Vita huset efter president Joe Biden.

Bara sekunder efter det att intervjun inleddes började problemen och det som skulle visa att DeSantis är modern och använder nya medier istället för tidningar, nyhetssajter, radio eller tv, beskrevs av bland andra DN som ”att lyssna på en radioinspelning från 1940-talet, med en hel del knaster, bara ljud, ingen bild”.

Den tidigare presidenten Donald Trump, och DeSantis främste utmanare för att bli Republikanernas val i presidentvalskampanjen, var inte sen att genom en talesperson kalla Twittersändningen för ”ett fullständigt misslyckande”.

Donald Trump på Trump National Golf Club i Virginia den 25 maj.
Foto: Rob Carr/Getty/AFP

Trump har kritiserat DeSantis vid flera tillfällen. När Tim Scott, som också vill bli partiets presidentkandidat, kungjorde sin kandidatur önskade Trump honom lycka till samtidigt som han passade på att kritisera Ron DeSantis genom att använda dennes öknamn, DeSanctimonius, den skenhelige.

”Tim är ett stort steg framåt jämfört med Ron DeSanctimonius som är fullständigt omöjlig att få vald”, skrev Trump.

”Kan man anse att DeSantis kampanjstart var en nådastöt?”, frågade sig Donald Trump också och svarade själv: ”Ja!”

Men nu gör DeSantis allt han kan för att få sin kampanj att ta fart. På torsdagen meddelade hans kampanjstab att guvernören kommer att besöka tolv städer och samhällen mellan den 30 maj och 2 juni. DeSantis kommer att resa till Des Moines, Sioux City, Council Bluffs, Pella och Cedar Rapids i Iowa, Laconia, Rochester, Salem och Manchester i New Hampshire och Beaufort, Lexington och Greenville i South Carolina.

Republikanska presidentkandidaten Nikki Haley på ett konservativt möte i Oxon Hill i Maryland den 3 mars i år.
Foto: Pontus Höök

Trots DeSantis försök att sikta framåt kom torsdagen mest att handla om kritik från medier och motståndare. The Atlantic konstaterade att DeSantis misslyckades med att använda sin vackra delstat som fond när han skulle meddela sin kandidatur:

”I stället för att lansera sin presidentkampanj framför palmer och avguda folkmassor, gjorde han det i går kväll på Twitter, i ett besvärligt ljudutbyte med Elon Musk som ägde rum efter 25 minuter av olidliga tekniska svårigheter”, skriver tidningen.

Nikki Haley, en gång Donald Trumps FN-ambassadör, gick till attack mot såväl DeSantis som Trump då hon kallade guvernören för en ”pitbullförsvarare” när det gällde den tidigare presidenten och konstaterade att ”Amerika behöver något att välja mellan och inte ett eko”, skriver Reuters.

Haley har själv fått ta emot kritik från en grupp kring Ron DeSantis då den slog tillbaka sedan Haley kritiserat DeSantis i dennes kamp mot Disney i Florida. Haley kallades då ”Mickey Haley” och påstods arbeta hårt för att bli Donald Trumps vicepresident.

En del av de övriga kandidaterna, och sådana som överväger att ställa upp men ännu inte bestämt sig, har också fått ta emot – och delat ut – ibland hårda ord.

USA:s tidigare vicepresident Mike Pence under ett föredrag på Hillsdale College i Hillsdale i Michigan den 1 mars.
Foto: David Guralnick/AP

Den tidigare vicepresidenten Mike Pence, som tvingades fly när Trumpanhängare stormade Kapitolium den 6 januari 2021, har kritiserat Trump och hur han eldade på folkmassan som sedan gick mot kongressbyggnaden:

”Hans hänsynslösa ord äventyrade min familj och alla på Kapitolium den dagen, och jag vet att historien kommer att hålla Donald Trump ansvarig”, sa Pence i mars i år.

En annan av Trumps tidigare allierade, men som så många andra numera tagit avstånd från Trump, den tidigare New Jersey-guvernören Christ Christie, har gått ännu längre och kallat den tidigare presidenten för ”feg”:

– Jag tycker att han är en fegis och jag ser honom som Putins marionett. Det finns ingen annan slutsats att dra om honom, sa Christie till den konservative radiovärden Hugh Hewitt i början av maj i år.

Christie har ännu inte bestämt sig för om han ska kandidera.

En annan av dem som ännu inte bestämt sig är South Dakota-guvernören Kristi Noem som fick mycket kritik för sitt sätt att hantera covid-19-pandemin i delstaten. Noem har av New York Times kallats för ”en unikt farlig politikertyp”.