Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-21 10:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/el-chapos-fru-erkanner-inblandning-i-drogaffarer/

VÄRLDEN

El Chapos fru erkänner inblandning i drogaffärer

Emma Coronel Aispuro säger att hon var inblandad i maken El Chapos drogaffärer.
Emma Coronel Aispuro säger att hon var inblandad i maken El Chapos drogaffärer. Foto: AP

Den mexikanska före detta drogbaronen El Chapos fru har erkänt sig skyldig till de anklagelser om inblandning i makens drogaffärer som riktas mot henne.

Hon riskerar livstids fängelse och böter om 10 miljoner dollar.

Emma Coronel Aispuro heter 31-åringen som är misstänkt för att ha varit inblandad i smuggling av kokain och heroin från Mexiko till USA. Hon erkänner sig skyldig till smuggling och pengatvätt och medger också att hon var inblandad El Chapos fängelserymning 2015, rapporterar BBC.

Joaquín ”El Chapo” Guzmán sitter i ett högsäkerhetsfängelse i USA. Han var ledare för Sinaloakartellen i Mexiko ska enligt brottsutredningen bära ansvaret för ett antal mord. Kartellen ska enligt amerikanska myndigheter ha varit den största leverantören av droger till USA.

Guzmán menar att rättsprocessen mot honom inte var rättvis. Hans advokater har bland annat hävdat att mycket av skulden ligger på Guzmáns närmaste man, Ismael ”El Mayo” Zambada, som fortfarande är på fri fot. Rättegången mot honom inleddes 2018 och pågick i tre månader.

Nu riskerar alltså även hans fru livstids fängelse och 10 miljoner dollar, eller närmare 85 miljoner kronor i böter.

Läs mer:

Ingen träning utomhus för ”El Chapo

Ämnen i artikeln

USA
Mexiko
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt