Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-29 14:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/en-dod-i-stormen-sally/

Världen

En död i stormen Sally

Bild 1 av 6 Översvämmade gator efter Sally i semesterorten Pensacola i Florida.
Foto: Chanda Khanna/AFP
Bild 2 av 6
Foto: Chanda Khanna/AFP
Bild 3 av 6
Foto: Chanda Khanna/AFP
Bild 4 av 6
Foto: Chanda Khanna/AFP
Bild 5 av 6
Foto: Chanda Khanna/AFP
Bild 6 av 6 En man försöker ta sig med cykel genom en översvämmad gata i Pensacola.
Foto: Chanda Khanna/AFP

En man har omkommit och en kvinna saknas efter ovädret Sallys framfart i södra USA. De två befann sig i Orange Beach i Alabama, där borgmästaren Tony Kennon säger att de flesta gator är översvämmade.

TT Text

När Sally nådde delstaterna Alabama och Florida under onsdagsmorgonen, lokal tid, klassades ovädret som en kategori 2-orkan. Vindhastigheter uppemot 45 meter i sekunden uppmättas och det amerikanska orkancentret, NHC, varnade för rekordstora översvämningar.

Under dagen avtog vindarna i styrka, och Sally nedgraderades till en tropisk storm. Men faran för översvämningar och stormvågor finns kvar. Eftersom Sally förflyttar sig långsamt ligger ovädret kvar längre över varje plats, vilket ökar risken för skador och översvämningar.

Delar av sydkusten har fått upp till 480 millimeter regn. Hundratusentals hem i södra USA är strömlösa och flera städer rapporterar om översvämmade gator. NHC kallar översvämningarna ”historiska och katastrofala”.

Semesterorten Pensacola i Florida är en av de hårdast drabbade. Sally har lagt där lagt gator och torg under vatten. Fler än 350 personer har räddats från översvämningar i området, skriver AP.

Under torsdagen och fredagen väntas Sally dra sig mot nordost, främst mot delstaten Georgia.

Ämnen i artikeln

Väder
Florida
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt