Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-05-28 11:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/en-kvarts-miljon-somalier-lamnar-sina-hem-efter-oversvamning/

VÄRLDEN

En kvarts miljon somalier lämnar sina hem efter översvämning

Videon är 1 min 23 sek lång. Tidigare i år drabbades Somalia av den värsta torkan på fyrtio år. Ett skyfall på den torra marken har tvingat en kvarts miljon somalier att lämna sina hem.

Somalia har i år drabbats av värsta torkan på fyrtio år, enligt landets regering.

Och extremvädret slutar inte där.

Senaste veckan har landet råkat ut för av omfattande översvämningar – en kvarts miljon somalier har lämnat sina hem efter skyfallen.

Fem år i rad har Somalias regnsäsong mellan oktober och december uteblivit. Torkan som nu råder i landet, bedöms vara den värsta vårtorkan som Somalia upplevt de senaste fyra decennierna. Enligt FN har fem miljoner somalier drabbats av hungersnöd och två miljoner barn uppges vara undernärda. Befolkningen uppgår i 17 miljoner människor.

Kraftigt skyfall ledde till en plötslig översvämning av Shebelefloden, som rinner sydöst från Etiopien ner i Somalia. Staden Beledweyne, belägen omkring 35 mil norr om Mogadishu, har tidigare erfarenhet av översvämningar – men den här är särskilt omfattande.

250 000 personer i distriktet har behövt lämna sina hem, rapporterar The Guardian. Skyfall från i mars ska ha tvingat ytterligare ett hundratal tusen att evakuera. 2019 byggde lokalbefolkningen upp vallar vid Shebeleflodens strandkant, det har skyddat området vid tidigare skyfall. Den här gången höll vallarna inte för vattentrycket.

Tidningen har pratat med flera boende i Beledweyne som beskriver att de inte sett en lika påtaglig översvämning i området förut. Flera tror att de inte kommer återvända till sina hem. Det gör dem till en växande del av jordens befolkning som spås behöva flytta inom sitt land till följd av klimatförändringarna. FN:s samordning av humanitära insatser (OCHA) spår att fram till 2050 kommer 216 miljoner kommer behöva flytta inom sitt land i spåren av ett föränderligt klimat.

Läs mer:

Peter Alestig: Ja, ett skyfall kan vara en katastrof efter en torka