Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-25 16:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/enormt-isstycke-har-lossnat-fran-gronlands-storsta-glaciar/

Världen

Enormt isstycke har lossnat från Grönlands största glaciär

Glaciärens utveckling mellan 2013 och 2020.
Glaciärens utveckling mellan 2013 och 2020. Foto: EU Copernicus/Geus

Ett 110 kvadratkilometer stort isstycke har lossnat i nordvästra Arktis. Händelsen, som ägde rum vid Nioghalvfjerdsfjorden, hemvisten för Grönlands största glaciär, ses av forskare som ett tecken på de pågående klimatförändringarna.

Händelsen meddelades av den Nationella geologiska undersökningen för Danmark och Grönland (Geus) under måndagen.

”Atmosfären i regionen har blivit tre grader varmare sedan 1980 och man har under 2019 och 2020 uppmätt rekordtemperaturer”, säger Jenny Turton, forskare vid tyska Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg i ett pressmeddelande.

Man mäter varje smältsäsong storleken på glaciären vid Nioghalvfjerdsfjorden med hjälp av satellitbilder. Enligt Geus har glaciären blivit 50 kvadratkilometer mindre under de två senaste åren, ett område ungefär så stort som Manhattan i New York. Sedan 1999 har området minskat med 160 kvadratkilometer.

Området där isstycket lossnade var redan under 2019 fullt med sprickor, men lossnade slutligen under sommarens värme. 79 N, som glaciären kallas, blev relativt nyligen Arktis största efter att Petermannglaciären minskade kraftigt i storlek mellan 2010 och 2012.

En studie som publicerades i tidskriften Communications Earth & Environment i augusti visade att en rekordstor mängd is smält i Grönland under 2019, 532 miljarder ton, mer än dubbelt så mycket som genomsnittet sedan 2003. Och temperaturen i Arktis stiger snabbare än det globala genomsnittet.

”När du ser stora bitar lossna från en glaciär höjer du ett ögonbryn. Men med tanke på den nuvarande utvecklingen i Arktis kommer man till insikten att det är väntat”, säger Niels J. Korsgaard, forskare vid Geus, i ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln

Grönland
Klimatet
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt