Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-22 08:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/entreprenorer-i-gjerdrum-godkande-egna-byggen/

Världen

Entreprenörer i Gjerdrum godkände egna byggen

Sju personer har konstaterats döda efter jordskredet i Ask. Tre saknas fortfarande.
Sju personer har konstaterats döda efter jordskredet i Ask. Tre saknas fortfarande. Foto: Heiko Junge

De entreprenörer som låg bakom bostadsområdet Ask i Gjerdrum godkände själva att arbetet blivit utfört på ett tillfredsställande sätt.

Sju personer har hittats döda efter skredet som inträffade i området i mellandagarna.

TT Text

Fyra företag gjorde projektering, grundarbete och byggen i det område i Gjerdrum som drabbades av det katastrofala jordskredet i mellandagarna. Företagen ansökte om att själva få kontrollera sitt arbete, vilket kommunen godkände, rapporterar norska Aftenposten.

Uppgifterna finns i de dokument om bygget som Gjerdrums kommun offentliggjort denna vecka.

Ett femte företag som byggde bostäder där uppger för tidningen att de själva godkänt det arbete de utfört 2006.

Två år senare ändrades reglerna, och företag får inte längre själva godkänna sina egna arbeten. Byggen måste i stället kontrolleras av oberoende experter.

Kommunen hade möjlighet att göra stickprover för att kontrollera entreprenörernas arbete, men det gjordes inte i Gjerdrum.

Samtliga arbeten på platsen ska ha gjorts med hänsyn till de markundersökningar som tidigare gjorts av Norges geotekniske institutt (NGI).

Sju människor har konstaterats döda som en följd av jordskredet, som inträffade den 30 december och skapade en krater på 300 gånger 700 meter mitt i bostadsområdet. Tre personer saknas fortfarande.

Polisen bedömer att hoppet om att hitta fler överlevande är ute.

Ämnen i artikeln

Norge
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt