Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-20 16:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/erdogan-forpassade-von-der-leyen-till-soffan/

Världen

Erdogan förpassade von der Leyen till soffan

00:40. Relationerna mellan Turkiet och EU är inte de bästa. Frågan är hur de påverkas av att president Erdogan offentligt förödmjukat EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. von der Leyen degraderas till bisittare när hon och Europeiska rådets ordförande Charles Michel besökte Ankara.

Relationerna mellan Turkiet och EU är inte de bästa. Frågan är hur de påverkas av att president Erdogan offentligt förödmjukat EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. von der Leyen degraderas till bisittare när hon och Europeiska rådets ordförande Charles Michel besökte Ankara.

Kameran följer tre personer in i rummet. Alla bär titeln president på engelska. Recep Tayyip Erdogan, Charles Michel och Ursula von der Leyen låter sig filmas och fotograferas framför flaggor och välstoppade, guldbeklädda stolar. När det ska sätta sig uppstår problemet. Det finns bara två stolar.

Erdogan och Michel slår sig ned. Ursula von der Leyen förblir stående, slår ut med armarna och harklar ett ”ähm...?”. I nästa filmsekvens sitter hon på en soffa. Vid sidan, en bit bort. #Sofagate är fött på sociala medier.

https://twitter.com/DarrenGBNews/status/1379521901916258315

”Om Erdogan besökte mitt hem skulle jag hitta en stol åt honom. Trots att han är man”, twittrar en kvinnlig europaparlamentariker från Litauen som ingår i kristdemokratiska EPP-gruppen.

”Ska berätta för mina barn att detta är varför Turkiet inte blir medlem i EU” skriver en annan medan en tredje person kallar Ursula von der Leyen första offret för att Turkiet dragit sig ur Istanbulkonventionen. Flera frågar sig varför inte Michel erbjöd von der Leyen sin stol.

Bild 1 av 2 EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i soffan till vänster. I andra soffan sitter Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu. I mitten Charles Michel och Recep Tayyip Erdogan.
Foto: Chine Nouvelle/TT
Bild 2 av 2 I mötet med Erdogan och Michel slår sig de båda ned på varsin stol. Ursula von der Leyen förblir stående och slår ut med armarna.
Foto: AFP

Från officiellt EU-håll förklaras att möbleringen nog var enligt protokollet, men EU-kommissionens talesperson Eric Mamer konstaterar att vid utländska besök brukar de två ordförandena behandlas likvärdigt.

Turkiet säger å sin sida att det inte fanns någon avsikt att förödmjuka EU, rapporterar nyhetssajten Politico. Ursula von der Leyens reaktion visar i vilket fall tydligt att soffan inte var förankrad hos henne.

För att understryka det märkliga i situationen räcker det att gå fyra år tillbaka i tiden. Då besökte Erdogan Bryssel och mötte EU:s dåvarande toppduo Jean-Claude Juncker och Donald Tusk. Två år tidigare var Juncker och Tusk i Turkiet. Bilderna från dessa möten visar tre herrar samlande intill varandra i varsin fåtölj.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, Europeiska rådets tidigare ordförande Donald Tusk samt EU-kommissionens tidigare ordförande Jean-Claude Juncker.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, Europeiska rådets tidigare ordförande Donald Tusk samt EU-kommissionens tidigare ordförande Jean-Claude Juncker. Foto: Press Presidency Press Service via AP

Mötet mellan EU-topparna och Erdogan varade i nästan två timmar. Enligt en EU-källa var det ”uppriktigt”, ett diplomatiskt kodord för att EU kritiserade Turkiets agerande i olika frågor.

Parterna har en komplicerad relation. Till exempel om att turkarna borrar efter olja och gas i östra Medelhavet nära EU-länderna Grekland och Cypern samt om migrationsavtalet från 2016. Just nu finns omkring fyra miljoner syriska flyktingar på turkiskt område. EU finansierar bland annat deras utbildning och hälsovård. EU-kommissionen väntas inom kort föreslå ett nytt mer omfattande avtal.

presskonferensen med von der Leyen och Michel efter mötet i Ankara tog båda fasta på att EU vill ha ett ökat utbyte och bättre samarbete med Turkiet. Men de markerade att det främst är Turkiet som måste ändra sitt beteende.

Särskilt Ursula von der Leyen var tydlig i sina budskap:

– Att respektera grundläggande mänskliga rättigheter och rättsstatens principer är avgörande för EU. Det måste vara en integrerad beståndsdel i vår relation. Turkiet måste respektera internationella regler och normer, sade hon.

Hon och Charles Michel kritiserade att Turkiet nyligen lämnat Istanbulkonventionen, en konvention som ska bekämpa mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.

– Jag är djupt oroad över det faktum att Turkiet dragit sig ur Istanbulkonventionen. Det handlar om att skydda kvinnor och barn från våld och är helt klart fel signal att skicka just nu, sade Ursula von der Leyen.

På onsdagen besökte Ursula von der Leyen, utan Michel, Jordaniens kung Abdullah för att diskutera bland annat migration. När detta skrivs har ännu inga bilder publicerats som avslöjar hur de satt.

Charles Michel har hittills varit tyst i #sofagate.

Läs mer:

Kvinnorättsprotester fortsätter i Turkiet

Stark internationell kritik mot Turkiets beslut

Ämnen i artikeln

Turkiet
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt