Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-21 06:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/erdogan-gront-ljus-for-finland-sverige-har-inte-uppfyllt-kraven/

VÄRLDEN

Erdogan: Grönt ljus för Finland – Sverige har inte uppfyllt kraven

1 min 15 sek. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Finlands president Sauli Niinistö träffades på fredagen i Ankara.

Finland har fått grönt ljus av Turkiet för sin Natoansökan. Men för Sverige ser vägen till medlemskap fortfarande vara lång.

– Sverige har öppnat sina armar för terrorister. Det är inte fallet med Finland, sa Erdogan.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Finlands president Sauli Niinistö träffades på fredagen i Ankara för att diskutera Finlands ansökan om medlemskap i försvarsalliansen Nato.

Och tonen mot Sverige var hård.

Vid en presskonferens sa Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att parlamentet nu börjat processen för att släppa in Finland i försvarsalliansen. Men Erdogan gav inget besked om något datum när ratificeringen ska vara klar.

President Erdogan sa också att Finland tagit ”steg” i rätt riktning. Något han inte ansåg att Sverige har gjort.

– Finland kommer att få en aktiv roll i Nato, sa Erdogan som också nämnde att Turkiet kommer att fortsätta diskussionerna med Sverige om vad Erdogan kallade ”frågor relaterade till terrorism”.

– Finland och Turkiet har historiskt haft goda relationer, konstaterade Erdogan som också nämnde hur Finlands hjälp i samband med jordbävningskatastrofen ytterligare har stärkt banden mellan länderna.

Däremot nämnde Erdogan inget om den svenska hjälpen och gav inga positiva signaler till Sverige utan nämnde att det finns för Turkiet negativa demonstrationer i Sverige, något som han inte har sett i Finland:

Enligt Erdogan har Sverige ”öppnat sina armar för terrorism”.

– Vi har gett den trevlige svenske statsministern en lista på 120 terrorister men han har inte lämnat ut dem. Och så länge de inte har gjort det kan vi inte ha en positiv inställning till Sverige.

– Så länge det inte finns några sådana steg och vi inte kan se några resultat kommer detta att vara vår inställning, sa Erdogan.

Turkiet börjar i stället arbetet med att släppa in Finland i Nato

– Det är mycket goda nyheter, sa president Sauli Niinistö efter det att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan berättat att landets parlament nu börjar arbetet med ratificeringen.

– Vi har också Sverige och jag har en känsla av att det finländska Natomedlemskapet inte är komplett utan Sverige. Vi är grannar och har mycket gemensamt. Jag vill se att i Vilnius att vi får möta en allians bestående av 32 medlemmar.

Ungerns parlament planerar att rösta om att ratificera Finlands och Sveriges Natoansökningar den 31 mars, uppger presskansliet för det regerande partiet Fidesz, enligt Reuters.