Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-28 09:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/erdogan-varnar-om-marktrupper-nar-det-passar/

VÄRLDEN

Erdogan varnar om marktrupper ”när det passar”

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
Foto: Adem Altan/AFP

Turkiet har attackerat närmare 500 mål sedan luftoffensiven i norra Syrien och Irak inleddes i helgen.

President Erdogan säger att offensiven bara är i sin linda och att marktrupper kommer att skickas till Syrien ”när det är lämpligt.”

Attackerna uppges vara riktade mot Kurdistans arbetarparti, PKK, samt Folkets försvarsenheter, YPG - den väpnade delen av kurdiska partiet PYD - som en vedergällning för den dödliga explosionen i Istanbul den 13 november.

President Erdogan säger att Turkiet mer ”beslutsamt än någonsin” om att försvara sin gräns.

Hittills har 471 mål träffats och 254 terrorister neutraliserats, enligt Turkiets försvarsminister Hulusi Akar. Han beskriver offensiven mot Syrien och Irak som den största luftoffensiven Turkiet genomfört på länge.

President Erdogan menar att operationen bara är i sin linda.

– Vi fortsätter luftoperationen och kommer att slå hårt mot terroristerna på marken när det är lämpligt, sade han till sina partikamrater i parlamentet på onsdagen, rapporterar al Jazeera.

Presidenten har tidigare antytt att marktrupper kommer att skickas till norra Syrien, trots att väst liksom Ryssland och Iran har uppmanat honom att låta bli.

Den kurdiskledda militäralliansen SDF har utlovat hämnd för de turkiska anfallen. SDF:s  befälhavare Mazloum Abdi säger sig inte vara rädd.

– Vi tror vi nått en nivå där vi kan slå tillbaka alla eventuella attacker, säger han till nyhetsbyrån AP, enligt TT.

Enligt honom riskerar Turkiet förarga många parter i den sköra maktbalansen.

– Om Turkiet anfaller en region sprider sig kriget till alla regioner. Det kommer att drabba alla.

Medan PKK är terrorstämplat av Turkiet och EU stödjer många länder YPG i kampen mot IS och andra extremislamister, bland dem Nato-kollegan USA.

I samband med Natoansökan har Sverige kommit överens med Turkiet om att inte stödja YPG. Utrikesminister Tobias Billström har därefter sagt att regeringen tar avstånd från YPG och PYD.

Ämnen i artikeln

Turkiet
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt