Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-17 15:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/erik-de-la-reguera-avlyssning-pa-entreprenad-gor-vanliga-medborgare-till-stora-forlorare/

VÄRLDEN | KOMMENTAR

Erik de la Reguera: Avlyssning på entreprenad gör vanliga medborgare till stora förlorare

President Emmanuel Macrons telefon finns på listan över nummer som kan ha avlyssnats med spionprogrammet Pegasus. Men de mest utsatta i skandalen är inte toppolitiker – utan aktivister, journalister och vanliga medborgare.
President Emmanuel Macrons telefon finns på listan över nummer som kan ha avlyssnats med spionprogrammet Pegasus. Men de mest utsatta i skandalen är inte toppolitiker – utan aktivister, journalister och vanliga medborgare. Foto: John Thys/AFP

PARIS. Skandalen kring spionprogrammet Pegasus visar tydligt att våra privatliv nu är en handelsvara på en global marknad.

Stormakter som USA, Kina och Ryssland har länge haft storskaliga signalspaningsoperationer, men liknande tjänster erbjuds nu alltså också på entreprenad.

Förlorarna är inte i första hand toppolitiker som Emmanuel Macron – utan vanliga medborgare, som du och jag.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.