Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-23 13:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/erik-de-la-reguera-tre-saker-att-halla-koll-pa-nar-joe-biden-moter-boris-johnson/

VÄRLDEN | KOMMENTAR

Erik de la Reguera: Tre saker att hålla koll på när Joe Biden möter Boris Johnson

USA:s president Joe Biden och Storbritanniens premiärminister möts på torsdagseftermiddagen.
USA:s president Joe Biden och Storbritanniens premiärminister möts på torsdagseftermiddagen. Foto: Evan Vucci/Alastair Grant/TT

På torsdagseftermiddagen möts Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och USA:s president Joe Biden för första gången på tu man hand, inför helgens G7-möte i Cornwall i England.

DN:s Erik de la Reguera listar tre saker att hålla ögonen på under detta fysiska möte, bortom mikrofoner och videoskärmar.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Kan Boris Johnson charma Joe Biden?

Den brittiske premiärministern är känd för sin lite struliga charm, och nu hoppas han få den amerikanske presidenten på gott humör. Relationen till USA är viktig för britterna – den brukar kallas den ”speciella relationen”, på grund av de nära historiska, kulturella, politiska och ekonomiska banden mellan länderna. Den har om möjligt blivit än mer betydelsefull efter britternas sorti ur EU – och Johnson hoppas bland annat få till ett nytt handelsavtal mellan länderna.

Men det är inte säkert att han lyckas fullt ut med sin charmoffensiv. Joe Biden var vicepresident under Barack Obama, och han har inte glömt hur Boris Johnson under slutfasen av kampanjen inför brexitomröstningen 2016 i en kolumn angrep Obama för att denne varnat för brexit. Johnson skrev då bland annat att Obama ”av en del ses som en halvkenyansk president med nedärvd motvilja mot det brittiska imperiet”.

Det uppskattades inte i Vita huset.

Hur kyligt är det om Nordirland?

Joe Biden är född och uppväxt i en familj med irländska rötter och har ett starkt engagemang för freden i Nordirland. Han kommer till mötet med ett tydligt budskap: låt inte meningsskiljaktigheterna om handeln med EU leda till att freden hamnar i fara.

Det så kallade Långfredagsavtalet undertecknades 1998 av både Irlands och Storbritanniens regeringar, och har bidragit till en relativ stabilitet på den gröna ön. Men det bygger på att gränsen mellan Nordirland och Irland hålls öppen.

Efter brexit måste någon form av tull- och gränskontroller göras, och en överenskommelse nåddes i december förra året om att de flesta kontroller ska göras mellan England och Nordirland. Men unionister i Nordirland upprörs över detta – och EU börjar bli alltmer oroat för det man ser som brittiska försök att sinka och förhala verkställandet av överenskommelsen.

Vad innehåller den nya Atlantdeklarationen?

I augusti 1941 kom Winston Churchill och USA:s dåvarande president Franklin Roosevelt överens om en rad principer som skulle vara vägledande i den globala politiken efter andra världskriget – bland annat främjande av demokrati och yttrandefrihet, och ockuperade länders rätt till självbestämmande. Dokumentet kom att kallas Atlantdeklarationen, och anses ha bidragit till skapandet av bland annat FN och Nato. Nu förbereder Joe Biden och Boris Johnson en ny Atlantdeklaration.

Denna väntas peka ut en rad utmaningar som världen står inför – bland annat klimatkrisen och förebyggandet av nya pandemier. Men vad detta leder till konkret – och om deklarationen har udden riktad mot Kina, vilket uppgifter i bland annat Financial Times tyder på – återstår att se.

Mötet mellan Biden och Johnson är bara början: i helgen hålls G7-möte i Cornwall med ledarna för världens största ekonomier, och i nästa vecka har Biden bokat in separata möten på olika platser i Europa med Nato, EU och Rysslands president Vladimir Putin.

Läs mer:

Biden i Europa: ”USA är tillbaka!”

Michael Winiarski: Hur ska Biden och Putin kunna tala med varandra?

Katrine Marçal: Gröna stimulanser har blivit en jättefråga

Ämnen i artikeln

G7
Joe Biden

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt