Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-17 19:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/erna-solberg-kvar-som-partiledare-efter-valforlusten/

VÄRLDEN

Erna Solberg kvar som partiledare efter valförlusten

Avgående statsminister Erna Solberg.
Avgående statsminister Erna Solberg. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB

Erna Solberg tackar för sig som statsminister i Norge efter åtta år. Trots valnederlaget på måndagskvällen vill hon stanna kvar som partiledare för Høyre fram till nästa val 2025.

– Jag har motivation och lust att fortsätta, säger hon på tisdagen.

På måndagsmorgonen träffade Erna Solberg kungen och meddelade att hon kommer att lämna in sin avskedsansökan. Hon ser tillbaka på sina åtta år som statsminister med stolthet, säger hon dagen efter valet och nämner nya arbetstillfällen, grön omställning i näringslivet, satsningar inom utbildning och hälsa.

– Stämningen i partiet visar att jag delar den stolthet jag upplever med hela Høyre, säger hon vid en presskonferens.

Hon råder sin efterträdare på statsministerposten, Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre, att vara sig själv på jobbet.

– Det är så uppslukande att vara statsminister att om du ska försöka skapa en image, göra annat eller vara någon annan än den du är, så kommer det bara att bli svårt, säger hon.

På måndagskvällen gratulerade Erna Solberg Arbeiderpartiet, men också Senterpartiet och marxistiska Rødt, som båda ökade stort jämfört med valet för två år sedan. Samtidigt sa Høyre-ledaren att hon räknar med att vara tillbaka om fyra år. Ett brett borgerligt samarbete är partiets väg framåt.

S-ledaren tackade Erna Solberg för att hon varit en stabil statsminister och att han respekterade hennes hårda arbete för Norge, även på den internationella arenan.

I valet fick Høyre  20,5 procent av rösterna, och klarade därmed målet att komma över 20 procent.

Läs mer:

Det här behöver du veta efter valet i Norge

Torbjörn Petersson: Stortinget blir rödare än på 50 år

Jonas Gahr Støre: Vi ska lyssna på alla partier

Valvinnaren jämförs med Olof Palme

Ämnen i artikeln

Erna Solberg
Norge
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt