Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-30 22:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/etiopiens-militar-siktar-mot-regionhuvudstad/

Världen

Etiopiens militär siktar mot Tigrays regionhuvudstad Mekele

Bild 1 av 2 Några av de tusentals som enligt UNHCR har flytt från regionen Tigray. Bild från ett läger i östra Sudan lördagen 21 november.
Foto: Nariman El-Mofty / AFP
Bild 2 av 2 Bild från östra Sudan lördagen 21 november.
Foto: Ashraf Shazly / AFP

Civilbefolkningen uppmanas att sätta sig i säkerhet. Regeringsstyrkorna i Etiopien hotar att omringa Mekele, regionhuvudstaden i den upproriska delstaten Tigray, med stridsvagnar och mullrar att offensiven inleds snart.

TT-AFP Text

Premiärminister Abiy Ahmeds besked på söndagskvällen till de tigreanska motståndarna var hårt och bistert:

”Er historia av förstörelse närmar sig sitt slut, och vi uppmanar er att kapitulera fredligt inom 72 timmar, och erkänna att ni är i ett läge utan återvändo”.

”Ta denna sista chans”, tillägger Abiy enligt uttalandet.

Abiy, som fick Nobels fredspris 2019, beslutade att inleda militärinsatsen i Tigray i början av november. Detta efter en attack mot federala styrkor som han beskyller Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF), som styr regionen, för att ha legat bakom.

Tele- och internetkommunikationen i Tigray har varit nedstängd under stridigheterna som rapporteras ha skördat hundratals, om inte tusentals, människors liv.

Abiy Ahmed har flera gånger avvisat internationella försök att få till ett eldupphör.

Regeringsstyrkorna uppgav i lördags att de tagit kontroll över staden Adigrat, omkring tolv mil norr om Mekele. Civilbefolkningen i regionhuvudstaden bör nu förbereda sig på en förestående offensiv, varnar militärtalespersonen Dejene Tsegaye.

Han säger att nästa fas i militäroperationen blir avgörande.

– Än så länge attackerar vi bara mål där juntans (TPLF:s) stridande varit stationerade men när det gäller Mekele kan det bli annorlunda, säger Dejene.

– Vi uppmanar allmänheten i Mekele att se till att undgå artilleriattacker och befria sig från juntan. Juntan gömmer sig just nu bland allmänheten och allmänheten måste isolera sig från juntan, fortsätter han.

– Efter det blir det ingen nåd.

Abiy Ahmed manar i sitt uttalande invånarna i Mekele att ställa sig på de arméns sida mot TPLF för att ”föra denna förrädiska grupp inför rätta”.

Den tigreanske ledaren Debretsion Gebremichael uppger att TPLF fortfarande håller sina positioner söder om Mekele och att man försöker slå tillbaka de federala styrkorna i utkanten av Adigrat.

”Att omringa Mekele är deras plan, men än så länge har de inte lyckats”, skriver han i ett meddelande till Reuters.

Samtidigt fortsätter de civila som får betala för striderna att fly in i Sudan. Hittills har cirka 36.000 etiopier kommit, och FN varnar för att det kan bli uppemot 200.000.

– Sudan tar emot fler nya flyktingar per dag än vad de flesta europeiska länder accepterar på ett år, säger Jan Egeland, chef för den norska hjälporganisationen NRC.

– Vi måste hjälpa alla behövande, fortsätter han.

Läs mer: Mänsklig katastrof hotar – nej till medling

Ämnen i artikeln

Abiy Ahmed
Etiopien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt