Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-28 08:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/eu-foreslar-radikala-atgarder-for-att-sanka-elrakningarna/

VÄRLDEN

EU föreslår radikala åtgärder för att sänka elräkningarna

Vindkraftsverk framför brunkolsverket Niederaussem i tyska Nordrhein-Westfalen. 
EU-kommissionens förslag om ett inkomsttak för elproducenter som producerar relativt billig el, rör både vindkraft och brunkol.
Foto: Federico Gambarini/dpa

BRYSSEL. Bolag som producerar relativt billig energi och som just nu gör övervinster, ska beskattas hårdare. EU-kommissionen uppskattar att över tusen miljarder kronor på så sätt kan frigöras och slussas vidare till Europas elkonsumenter, så att de klarar vintern.

I flera veckor har EU-ländernas regeringar tillsammans med EU-kommissionen stött och blött olika idéer för att hjälpa hushåll och företag att klara av de allt högre elpriserna. Och landat i samma analys: marknaden fungerar inte och krisåtgärder måste till.

På onsdagen presenterade EU-kommissionen slutligen sitt paket med nödåtgärder.

Det viktigaste förslaget är att införa ett inkomsttak för elproducenter som har låga produktionskostnader, som ska gälla från december till mars nästa år.

– I dessa tider är det fel att göra extraordinära rekordvinster till följd av kriget, på konsumenternas bekostnad. Vinsterna måste fördelas till dem som behöver dem bäst, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på onsdagsmorgonen, i sitt linjetal om EU:s framtid.

Marknadens elpris bestäms utifrån priset på den sista kilowattimmen som behövs för att möta efterfrågan. När den dyraste elen, gas eller kol, är väldigt dyr, blir vinsterna höga för dem som producerar den billigaste elen i mixen, såsom vindkraft, vattenkraft och kärnkraft.

Kommissionen föreslår att elproducenterna som mest får tjäna motsvarande 1 900 kronor per MWh el. Alla intäkter därutöver – beräknat till motsvarande 1 200 miljarder kronor för hela EU – samlas in av staterna och omfördelas till elkonsumenter.

Nödåtgärden är nödvändig, säger EU:s klimatkommissioner Frans Timmermans på en presskonferens i Strasbourg på onsdagen, eftersom elräkningarna nu är ”outhärdligt höga”.

– Om vi lämnar det här till marknaden att lösa så kommer vissa familjer inte att kunna värma sina hus i vinter, säger han.

EU:s klimatkommissionär Frans Timmermans. Tillsammans med energikommissionär Kadri Simson presenterade han på onsdagen EU-kommissionens förslag till nödåtgärder för att få ner elpriset.
Foto: Future-Image/Zuma Press

Exakt hur mycket billigare räkningarna blir i Sveriges olika elområden kommer att ta tid att beräkna. Men häromveckan uppskattade statsminister Magdalena Andersson att elpriserna i södra Sverige kan halveras.

EU-kommissionen föreslår också ett tillfälligt så kallat ”solidaritetsbidrag” från gas- och oljeproducenter utanför elmarknaden, som just nu också gör stora vinster. Minst en tredjedel av årets övervinster (vinster som är 20 procent högre än de senaste årens genomsnittliga vinst) ska tas in av staten. Och pytsas ut till elkonsumenter. Här beräknas EU-länderna sammanlagt kunna hämta in motsvarande 270 miljarder kronor.

Dessutom vill kommissionen att EU-länderna på olika sätt drar ner på sin egen elförbrukning, med minst fem procent under de timmar då elen är som dyrast. Då styrs nämligen elpriset av gaspriset.

Sparkravet ska vara obligatoriskt, men exakt hur det ska uppnås lämnas till länderna att själva besluta.

– Utan elbesparingar kommer vi inte att klara det här. Men vi kommer inte att be folk sitta i kalla hus eller att hela familjen ska dela badvatten! Utan vi vill stärka människor att själva minska sina elräkningar, säger Frans Timmermans.

De föreslagna EU-åtgärderna – såväl elbesparingar som marknadsåtgärder för att minska påverkan av gaspriset på elpriset – har brett stöd av de svenska partierna. Det visar en enkät som DN gjorde före riksdagsvalet.

Nödåtgärderna ska alltså se till att Europas hushåll och företag klarar sig det kommande halvåret. Men på längre sikt vill EU-kommissionen reformera elmarknaden i grunden. Bland annat separera fossil el från förnybar, så att konsumenter tjänar på att välja förnybar energi.

Förslaget kommer att sjösättas i början av nästa år.

Ämnen i artikeln

Elpriset
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt