Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-02 00:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/eu-ja-till-nya-sanktioner-mot-moskva/

Världen

EU-ja till nya sanktioner mot Moskva

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S).
Sveriges utrikesminister Ann Linde (S). Foto: Oksana Yushko

EU-länderna är politiskt eniga om ytterligare sanktioner mot Ryssland. Inom en vecka väntas åtgärder mot minst fyra tunga makthavare i Moskva.

TT Text

Rysslands fängslande av oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj och det hårdföra agerandet mot hans demonstrerande anhängare har mötts av skarpa fördömanden från EU.

Då Ryssland bara ilsket skakat av sig all kritik och i stället kontrat med att utvisa EU-diplomater svarar nu EU med nya sanktioner.

– För första gången använder vi den nya människorättssanktionsregim, som vissa kallar Magnitskijregimen, och det kommer att bli klart inom kort. Vi har ett politiskt beslut som vi har fattat i dag, säger utrikesminister Ann Linde (S) efter samtal med sina EU-kollegor i Bryssel under måndagen.

Exakt vilka det är som ska drabbas av inreseförbud till EU och frysning av eventuella tillgångar vill Linde inte gå in på. Till nyhetsbyrån Reuters berättar dock EU-diplomater om åtminstone fyra tilltänkta personer:

● Aleksandr Bastrykin, chef för landets mäktiga utredningskommitté, Sledkom.

● Riksåklagaren Igor Krasnov.

● Viktor Zolotov, chef för Nationalgardet.

● Aleksandr Kalasjnikov, chef för Rysslands federala kriminalvård, FSIN.

EU:s utrikestjänst ska nu ta fram vilka som ska drabbas. Inom en vecka räknar utrikesministern med att det formella sanktionsbeslutet kan vara taget.

Inne på måndagsmötet tog Ann Linde även upp att den omdiskuterade rysk-tyska gasledningen Nordstream 2 också måste ifrågasättas i sammanhanget.

Det var hon tvungen till, sedan det krävts av en majoritet i riksdagens EU-nämnd i fredags, trots motstånd från regeringspartierna S och MP.

– Alltså är det Sveriges position, säger Linde, som dock inte fick mycket gehör inne på mötet.

– Det var flera länder som påpekade att de ansåg det olämpligt att ta upp det, eftersom det (Nordstream) handlar om energifrågor och att man inte ska sanktionera – som någon sade – 150 europeiska företag och rikta sanktioner som slår mot Europa och Tyskland, säger utrikesministern.

Inne på på mötet beslutades även om ytterligare sanktioner mot diverse makthavare i Venezuela och varning för detsamma mot kuppmakarna i Myanmar (Burma).

”EU är redo att vida sanktioner mot de direkt ansvariga för militärkuppen och dess ekonomiska intressen”, heter det i ett gemensamt uttalande från Bryssel.

Dessutom hölls ett längre samtal via webben med USA:s nye utrikesminister Antony Blinken – till stor förtjusning för många av dem som suckat tungt över hur det låtit från USA under Donald Trumps tid som president.

– Det känns ju så fantastiskt. Det kommer en erfaren utrikesminister som kan EU och Europa, som varit med och förhandlat om Iran-avtalet och som flera gånger säger: ”Det här är komplicerat, det finns inga enkla lösningar”. Att höra det från en amerikan i dag är fantastiskt, säger Linde.

– Det var lite halleluja-stämning, det måste jag säga.

Ämnen i artikeln

Ryssland
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt