Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-21 06:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/eu-parlamentet-slopa-patenten-pa-vaccin/

VÄRLDEN

EU-parlamentet: Slopa patenten på vaccin

Tomas Tobé, Moderaternas förstanamn till Europaparlamentet.
Tomas Tobé, Moderaternas förstanamn till Europaparlamentet. Foto: Henrik Montgomery/TT

EU-parlamentet föreslår att tillfälligt undanta de på marknaden tillgängliga covidvaccinen från det globala patentavtalet i syfte att göra dem mer tillgängliga för länder som inte har råd att köpa in vaccin.

Omröstningen var dock jämn och bland andra moderaternas ledamot Tomas Tobé är allt annat än nöjd med beslutet.

– Jag tycker att det rör sig om vaccinpopulism, säger han.

355 ledamöter var för, 71 röster lades ner och 263 röstade emot. Beslutet innebär ingenting i praktiken, men är ett ställningstagande i en stor fråga. I maj tog USA samma hållning i frågan, vilket hyllades av världshälsoorganisationens (WHO:s) chef Tedros Adhanom Ghebreyesus

– Detta är ett monumentalt tillfälle i kampen mot covid-19, skev han på Twitter.

Slopandet av medicinjättarnas patent har efterfrågats av bland annat WHO, frivilligorganisationer och forskare världen över. Anna Mia Ekström, professor i global infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet är en av dem.

”Ett mycket viktigt steg. Jag är glad och positivt överraskad”, skriver hon i ett sms till DN om parlamentets omröstning.

Parlamentsledamoten Tomas Tobé (M) håller inte med.

– Jag tycker att det vore bättre på att öka vaccinproduktionen, med att bygga upp produktionskapaciteten. Med det här tar vi tar bort incitament för läkemedelsföretag. Vilka kommer långsiktigt att vilja investera i att bygga upp på vaccin när europeiska läkemedelsföretag bara ska ge upp sitt patent till Ryssland och Kina, frågar han sig.

Vad har EU för ansvar i att hjälpa länder som inte kan köpa egna vaccin?

– Jag tycker att vi har ett egenintresse i att bekämpa den här pandemin globalt. Och vi har också ett solidariskt ansvar att hjälpa dem som saknar ekonomiska muskler. Och det gör EU, vi exporterar vaccin till u-länder. Och vi kan hjälpa till att bygga upp produktionen lokalt. Men jag ser inte att situationen i Afrika blir bättre för att läkemedelsföretagen släpper sina patent.  Jag tycker att det är någon form av vaccinpopulism, säger Tomas Tobé.

Han har stöd i den här frågan av Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

– Det som skulle kunna skadas är att framtida innovationer undermineras. Ta Pfizer/Biontech till exempel, eller Curevac, de har hållit på med detta i 15 år och fått en kombination av offentliga medel och kapital som kan komma från tyska pensionsfonder och riskkapitalister. Inte hade de investerat i det här om de trott att allt skulle konfiskeras. Det är också därför EU har accepterat priser som inte är noll. Tillverkarna måste ju kunna få pengar tillbaka annars får vi inga innovationer i framtiden, har han tidigare sagt.

Läs mer:

Därför vill Tyskland och Schweiz ha kvar patenten på covid-19-vaccin

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt