Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-21 20:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/eu-parlamentets-talman-david-sassoli-dod/

VÄRLDEN

EU-parlamentets talman David Sassoli död

Bild 1 av 2 David Sassoli, Europaparlamentets talman, avled natten till tisdagen. Han blev 65 år gammal.
Foto: Julien Warnand
Bild 2 av 2 David Sassoli, Europaparlamentets talman, avled natten till tisdagen. Han blev 65 år gammal.
Foto: Nicolas Economou/NurPhoto/Shutterstock

Europaparlamentets italienska talman, socialdemokraten David Sassoli, har avlidit 65 år gammal. Parlamentet väntas välja 42-åriga Roberta Metsola från Malta, som representerar ett konservativt parti, att efterträda honom.

David Sassoli hade i höstas lunginflammation och har haft problem med sitt immunsystem. Han lades in på sjukhus i Italien på annandag jul och avled natten till tisdagen.

Posten som talman för EU-parlamentet var en del i den stora politiska uppgörelsen mellan EU-länderna och de folkvalda parlamentarikerna efter EU-valet 2019.  En talman väljs för 2,5 år i taget och David Sassolis mandatperiod gick ut vid årsskiftet.

Talmansrollen har traditionellt växlat mellan parlamentets två stora partigrupper: kristdemokratiska EPP och socialdemokratiska S&D. Sassoli var socialdemokrat.

När parlamentet nästa vecka ska välja ny talman för de kommande 2,5 åren är därför Roberta Metsola favorit att ta över. Hon kommer från Malta och representerar Nationalistpartiet i EPP-gruppen. Sedan november i fjol är hon parlamentets första vice talman.

”Mitt hjärta går i bitar. Europa har förlorat en ledare. Jag har förlorat en vän. Demokratin har förlorat en förkämpe. David Sassoli ägnade sitt liv åt att göra världen till en bättre, rättvisare plats ”, skriver Roberta Metsola på twitter om sin kollega.

Roberta Metsola, första vice talman i EU-parlamentet.
Roberta Metsola, första vice talman i EU-parlamentet. Foto: Pia Gripenberg

Roberta Metsola är jurist, specialiserad på EU-lagstiftning och har varit ledamot i parlamentet sedan 2013. Att hon har ett finskklingande efternamn beror på att hon är gift med en finländare, Ukko Metsola. Som ledamot har hon varit engagerad i frågor som rör mänskliga fri- och rättigheter, migration, mediefrihet och demokrati.

David Sassoli var utbildad statsvetare och hade en lång journalistisk karriär, främst inom tv, innan han 2009 växlade om till politiken och valdes in i Europaparlamentet för socialdemokratiska PD. 2014 blev han en av flera vice talmän.

Kondoleanserna strömmade in på tisdagen. Bland annat skriver EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att hon är djupt bedrövad över ”den förfärliga förlusten av en stor europé och stolt italienare”.

https://twitter.com/vonderleyen/status/1480781118483976196

Läs mer:

Starka reaktioner när kärnkraften ska bli grön investering

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt