Created with Sketch. Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-09 11:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/eu-redo-straffa-belarus-for-migrantresor/

VÄRLDEN

EU redo straffa Belarus för migrantresor

Bild 1 av 2
Foto: Oksana Manchuk/AFP
Bild 2 av 2
Foto: TASS

BRYSSEL. EU:s utrikesministrar har enats om att företag och personer i Belarus som ligger bakom de irreguljära migrantresorna till EU:s yttre gräns ska kunna drabbas av sanktioner.

Det väntas slå mot hotellägare, flygbolag med flera.

Ytterligare runt 30 personer och företag i Belarus kan komma att sanktioneras av EU. Detta sedan de 27 medlemsländernas utrikesministrar på måndagen enats om att ett kriterium för att drabbas av sanktioner, är att medverka till krisen vid EU:s yttre gräns. Tusentals migranter har fastnat på gränsen till Polen de senaste veckorna.

Redan nu cirkulerar listor med namn på personer och företag som riskerar få eventuella tillgångar frysta i EU liksom förbjudas från att resa in i ett EU-land. Eftersom sanktionerna måste vara vattentäta och klara en juridisk prövning lär det att ta ytterligare någon eller några veckor innan listan är helt fastställd. Men bland annat resebyråer finns med liksom ett namngivet hotell i Minsk där migranterna bott innan de fått hjälp med att ta sig till gränsen.

EU försöker dessutom samordna sig med USA, Kanada och Storbritannien för att sanktionerna ska bli mer effektiva.

Förra veckan beslutade turkiska luftfartsmyndigheten att förbjuda medborgare i Irak, Syrien och Jemen från att köpa biljetter eller gå ombord ett flyg i Turkiet med destination Belarus.

Sedan tidigare har EU en överenskommelse med Iraks statliga flygbolag om att stoppa migranter från att resa från Bagdad till Minsk. På måndagen meddelade irakiska regeringen att man senare denna vecka kommer att skicka ett flyg till Minsk för att flyga tillbaka medborgare som frivilligt vill återvända hem.

Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko har varnat EU för att införa ytterligare sanktioner. Han hotar med att stänga av den ryska gas som passerar Belarus på väg till EU.

Utrikesminister Ann Linde.
Utrikesminister Ann Linde. Foto: Pontus Lundahl/TT

Utrikesminister Ann Linde sade efter mötet att det viktigt att inte glömma migranternas utsatta situation. Hon räknar med att organisationer som Röda korset får fullt tillträde till området, precis som FN:s flyktingorgan UNHCR nyligen har fått.

Ann Linde efterlyser även ökad öppenhet från Polens sida och önskar att landet tar hjälp av EU:s gränsbevakningsstyrka Frontex, som till exempel Litauen har gjort.

Trycker ni utrikesministrar på Polen att landet ska ta hjälp av Frontex?

– Framför allt uttrycker vi stöd till Polen för den situation man hamnat i. Men självklart understryker vi att migranterna och flyktingarna behöver få humanitär hjälp och att det ska vara transparent, säger Ann Linde.

Läs mer:

Polen vill kalla in Nato för att lösa migrantkrisen

Ämnen i artikeln

Belarus
Polen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt