4 min 44 sek.
För omvärlden ser det ut som om Georgien står och väger mellan Kremls och västs inflytande. Men i botten påverkar framför allt en konservativ högerpopulism.
TBILISI. För omvärlden ser det ut som om Georgien står och väger mellan Kremls och västs inflytande. Tusentals demonstranter stoppade förra veckan ”den ryska lagen” mot så kallade utländska agenter. Men i botten påverkar framför allt samma sorts konservativa högerpopulism som i Polen och Ungern.
Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.
Alla artiklar gratis fram till 6 juni, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.
DN.se
Obegränsad tillgång till alla artiklar på DN.se
e-DN
Tidningen i digital version (Ingår första 30 dagarna)
DN.Prio
Dagligt nyhetsbrev med handplockad läsning
Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.
Bild 1 av 8”Det är klart att Georgien ska gå med i EU. Det finns inga alternativ. Men EU låter indirekt förstå att vi borde byta regering för att få gå med. Så fungerar det inte. Man måste stå upp för sig själv och för den man är”, säger fader Alexander på Sankt Mikaelskyrkan i Tbilisi.
Foto: Daniel Costantini
Bild 2 av 8Medan DN fotograferar Nodar Tjatjanidze vid georgiska parlamentet kommer en polis fram och ber honom att inte stå så nära avskärmningarna.
Foto: Daniel Costantini
Bild 3 av 8I gatubilden i Tbilisi ser man ofta antiryska slagord. Ryska språket syns inte på skyltar, däremot hör man det ofta och det används fortfarande som lingua franca av bland annat den armeniska minoriteten.
Foto: Daniel Costantini
Bild 4 av 8”Regeringen vet att vi inom det civila samhället avslöjar korruption inom regeringen. Vi utvecklar demokratin i Georgien. Vi tar alltid upp problem, därför gillar de oss inte. Lagen mot utländska agenter var ett försök att kontrollera oss”, säger aktivisten Nodar Tjatjanidze. Han är journalist, men är också aktiv i en lokal miljörörelse i sin hemstad Tjiatura där en stor mangangruva har lett till lokala miljöproblem.
Foto: Daniel Costantini
Bild 5 av 8”Det är viktigt för Georgien att inte bli indraget i kriget i Ukraina. Vi ser inte slutet på det, det kan fortsätta hur länge som helst och det finns risk för ett kärnkrig. Det är farligt för oss och vi vill inte ha en andra krigsfront i Georgien”, säger den konservativa aktivisten och politikern Vato Sjakarisjvili i Tbilisi.
Foto: Daniel Costantini
Bild 6 av 8Fader Alexander är en viktig person för den konservativa aktivisten Vato Sjakarisjvili. Han besöker ofta Sankt Mikaelskyrkan.
Foto: Daniel Costantini
Bild 7 av 8”Vi som jobbar för Open Society är vana vid att bli beskyllda för allt möjligt. I många länder är allt som George Soros finansierar ett rött skynke. Men vi gör bara vårt jobb”, säger Giorgi Tjitidze som är verksamhetsledare på Open Society i Tbilisi. Hans organisation arbetar bland annat med transparens och konstitutionella reformer och ar ett trettiotal anställda på sitt kontor i Tbilisi. Open Society deltog aktivt i kampanjen mot lagen om utländska agenter, som var riktad mot dem själva.
Foto: Daniel Costantini
Bild 8 av 8En församlingsmedlem vill byta några ord med fader Alexander. Hans församling sysslar också med socialt arbete, bland annat bespisning för hemlösa.
Foto: Daniel Costantini
Logga in på Dagens Nyheter
För att använda den här funktionen behöver du vara inloggad.